It’s the story that matters

Toen wij in ons bedrijf een paar jaar geleden kozen voor een nieuwe huisstijl besloten we om daarin gebruik te maken van aansprekende quotes om onze boodschap kracht bij te zetten. Op de billen van de heuse BKB-wielerbroek staat nu een quote van TS Eliot ‘The journey not the arrival matters’ en op de achterzijde van ons briefpapier staat de quote ‘verhalen vertellen is het oudste en mooiste vak dat er is.‘ Aan die quote gaat een beschouwing van ons bedrijf vooraf van onze zeer gewaardeerde medewerker van het eerste uur Simon van Melick. In een toespraak in 2009 beschrijft hij de geschiedenis van 10 jaar BKB als volgt:

Tien jaar BKB dus. Drie poppetjes trokken de wijde wereld in en bekwaamden zich in misschien wel het mooiste en oudste vak dat er is: verhalen vertellen. En zo kom ik […] tot het wezen van dit bedrijf. Ons succes valt te verklaren uit onze voorliefde voor verhalen. In alle soorten en maten. Avonturenverhalen, getuigenissen, sprookjes, geschiedenis, ideologiën, songs, literatuur, legendes, soaps. Grote en kleine verhalen. Verhalen uit het hart.

Simon heeft gelijk. Wij drijven in ons werk op verhalen. Deze week hebben wij in opdracht van de Nederlandse Veteranendag een blog gelanceerd met als doel meer erkenning en waardering voor onze Nederlandse veteranen. Wij hebben ervoor gekozen om veteranen (op het blog) zelf hun verhaal te laten vertellen en als het goed is wordt het een rijke schakering aan verhalen die ons een inkijk geven in het leven van de Nederlandse veteranen. Mannen en vrouwen, van verschillende leeftijden en missies.

Het moge duidelijk zijn, ik geloof heilig in de kracht van verhalen. Niet alleen om maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken, maar ook om harde commerciële doelen te bereiken.

Chrysler bewees dat vorig jaar met een prachtige tv-commercial tijdens de rust van de Superbowl-finale, waarin Clint Eastwood het verhaal van de come-back van het bedrijf vertelt:

De meester van het politieke verhaal, Barack Obama, vertelt in één van zijn meest recente campagne-filmpjes waar de term ‘Fired up! Ready to go!’ vandaan komt. Ik lust dit soort verhalen rauw. Ze emotioneren mij en sterker nog ze stemmen mij hoopvol. Precies dat wat een politicus bij een kiezer teweeg wil brengen.

Maar dat verhalen averechts kunnen werken ondervond ik afgelopen weekend zelf aan den lijve. Koersend door het prachtige Noord-Hollandse Waterland haalde ik een eenzame wielrenner bij en we fietsten een heel stuk zij aan zij verder. Hij vertelde mij prachtige verhalen over zijn werk als mecanicien voor één van de Nederlandse profploegen en terwijl ik gefascineerd naar hem luisterde gleed mijn blik af naar het frame van zijn fiets. Tot mijn stomme verbazing zag ik dat hij niet reed op het vaste merk van zijn werkgever en stelde hem meteen de vraag waarom. ‘Man man dat zijn rotdingen, waar ik dag in dag uit aan moet sleutelen’.

Zelf zal ik het nooit meer in mijn hoofd halen zo’n fiets te kopen en bedacht mij dat we op de billen van een volgende wielerbroek moeten zetten: ‘It’s the story that matters.’

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com