Vandaag verschenen in het Financieele Dagblad.

Feest van democratie

‘Een feest van democratie.’
Zo reageerde CDA minister Maxime Verhagen op die nu al historische zaterdag-middag in oktober toen het congres van zijn partij met tweederde meerderheid van de ruim 5000 congresgangers stemde voor regeringsdeelname en de gedoogconstructie met de PVV.

Meer dan een miljoen kijkers volgden geboeid de 8 uur durende NOS live-uitzending van het speciale CDA formatie-congres in de Rijnhal in Arnhem. Dat bewees maar weer eens dat het ‘feest van de democratie’ gevierd moet blijven worden. En dat vergt actieve deelname van ons allen; als stemgerechtigde burgers, maar wat mij betreft ook als ondernemers en bedrijven. Door mee te denken en mee te debatteren. Door ons uit te spreken en kritisch het democratisch proces te volgen, maar vooral ook door mee te doen aan dat feest.

In 2004 bezocht ik met mijn compagnons de Republikeinse & Democratische conventies in de Verenigde Staten. De Democraten probeerden in Boston met John Kerry een einde aan het tijdperk George W. Bush te maken. Wat ons in Amerika vooral bijbleef was de enorme gedrevenheid die er bij beide conventies van iedereen uitging. Er heerste een groot gevoel van urgentie om aan dat democratische proces mee te doen en je uit te spreken.
Het meest treffend werd het nog wel verwoord in een achteraf zaaltje, waar wij nietsvermoedend een charismatische politicus uit Illonois aanspraken met de vraag of hij een boodschap voor ons in Nederland had. Zijn boodschap was even simpel als veelzeggend:
‘Vote, participate, politics is something you can’t afford to ignore.’

Met die wijze woorden in ons achterhoofd hebben wij de afgelopen jaren meerdere malen het feest van de democratie bezongen tijdens speciale verkiezingsfestivals. Nu zijn de gesprekken met de redacties van verschillende actualiteitenprogramma’s in volle gang over de mogelijkheden om ook weer rondom de eerstvolgende verkiezingen gezamenlijk invulling te geven aan dat feest van democratie. Om op 1 maart aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen, partijneutraal, onze democratie te bejubelen, te bediscussiëren en te bekritiseren. Als bedrijf willen wij investeren in zo’n verkiezingsfeest voor jong en oud, voor rechts en links.

Een live uitzending gaat vast wel lukken en een mooie en geschikte locatie hebben we al gevonden, maar wie volgt, wie doet er nog meer mee.

Bij het zoeken naar partners voor deze ‘feesten van de democratie’ hebben we gemerkt dat de politiek gevaarlijk terrein lijkt in de ogen van veel ondernemers. Die vinden het eng om zich op dat speelveld te begeven, om zich uit te spreken, mee te discussiëren en laat staan om mede een politieke avond te dragen.

En toch is dat raar, want dat ‘feest van democratie’ is niet alleen belangrijk, er is ook een duidelijke markt voor. Als een CDA-congres op zomaar een zaterdag in oktober door meer dan een miljoen mensen bekeken wordt, Nieuwsuur dagelijks 800.000 kijkers trekt en Pauw & Witteman avond aan avond bijna anderhalf miljoen mensen bereiken, dan kunnen we toch wel spreken van een behoefte.

Oh ja, die politicus uit Illinois werd vier jaar later President van de Verenigde Staten.
Hoezo een risico, ik zie juist enorme kansen. Wat een feest.

Alex Klusman, eigenaar BKB | hét campagnebureau.
Twitter: @AlexKlusman

Share →
  • Het feest van de democratie gaat natuurlijk over de mogelijkheid om als burger invloed te hebben op de (in)richting van de samenleving. Maar een feest is niet compleet zonder ‘feestelijk gevoel’. Waarom moet het stemmen zelf vaak in treurige, kale, onherkenbare zaaltjes met ernstig kijkende – en niet bepaald vrolijk stemmende – commissieleden gebeuren? Misschien kan BKB beinvloeden dat de stemlokalen het feest de democratie actief en uitnodigend uitstralen. Ook daar is de VS veel verder in: vlaggen, vaandels, (echte) kleurige banners, posters, muziek, van alles wordt uit de kast gehaald om elke stemlocatie ook een feestelijke locatie te maken. Zo breng je het feest van democratie óók bij de burger. En het zou het effect van live uitzendingen op de nationale media wel eenskunnen versterken.

  • alex

    Helemaal mee eens.
    Vorig jaar bij de gemeenteraadsverkiezingen hebben we eerste stap gemaakt, door een stembureau op te tuigen op de lokatie van het Feest van de Democratie – de Melkweg in Amsterdam.

    Het Amerikaanse voorbeeld verdient inderdaad navolging om veel meer te werken met vlaggen, vaandels, kleurige banners, muziek etc…

    Wie weet kunnen we er dit jaar een eerste begin(netje) mee maken!

Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com