Vandaag verschenen in het #FD
Eigen Huis
Volgens mij zeg ik niets nieuws als ik beweer dat er al een tijdje een crisis op de Nederlandse huizenmarkt heerst. Het Parool opende afgelopen zaterdag op de voorpagina met chocoladeletters: ‘Tijdbom huizenmarkt: golf verkopen dreigt.’
Zelf verkeer ik gelukkig in de prettige omstandigheid dat ik begin dit jaar mijn appartement in het centrum van Amsterdam tegen een acceptabele prijs heb kunnen verkopen. Tot grote tevredenheid ben ik tijdelijk gaan huren en kan mij in betrekkelijke rust oriënteren op een volgende stap, weer een eigen huis.
Een huis kopen is eigenlijk een beetje als ondernemen. Je bent er veel mee bezig, je weegt je kansen, je bereidt je goed voor en je neemt af en toe ook de nodige risico’s. En in dat hele proces verwacht je dezelfde inzet en gedrevenheid van de andere betrokkenen. Maar vroeg of laat stuit je altijd weer op de onvermijdelijke makelaar.
We kennen ze allemaal, de stereotypes van de makelaars op hun scootertjes of blinkende leasewagentjes. De goeden natuurlijk niet te na gesproken kan ik mij ook nog eens heel goed indenken hoe dat cliché ontstaan is. In mijn zoektocht naar een nieuw huis heb ik de afgelopen tijd te maken gehad met een keur aan verschillende makelaars en dat is waarlijk geen pretje. Keer op keer stuitte ik op makelaars die mij de indruk gaven te denken dat zij met een vlotte babbel hun gebrek aan kennis en voorbereiding konden maskeren. Misschien dat dat een aantal jaar geleden zo was, toen potentiële kopers al in het trapgat tegen elkaar aan het opbieden waren, maar de huidige tijd vraagt naar mijn mening een ander soort makelaar.
Ik ben op zoek naar een makelaar die zich als een ondernemer vastbijt in een project. Die zich zo goed heeft voorbereid dat hij of zij niet verrast wordt door de informatie die een slimme potentiële koper al heeft vergaard via het internet, het kadaster of de gemeente. Het is mij overkomen dat ik zelf al via het kadaster de eigendomsverhoudingen van een object had opgevraagd. Toen ik bij de verkopend makelaar naar die verhoudingen informeerde blufte hij zich simpelweg naar een antwoord dat haaks stond op de informatie die ik via het kadaster verkregen had. Nog erger was het bij het bezichtigen van een huis waarvan ik op funda had gelezen en gezien dat er een kelder aanwezig was. Toen ik bij het rondje door het huis aan de verkopend makelaar vroeg: ‘dan zal dit wel de deur naar de kelder zijn?’, keek hij mij aan alsof hij water zag branden en zei: ‘zit er ook een kelder bij dan?’
Laat ik de makelaarsbranche dan, na al deze kritiek toch ook een gratis ondernemersadvies meegeven: zorg nou gewoon dat hardwerkende mensen in het weekend huizen kunnen bezichtigen. En kom niet aan met de landelijke Open Huizen dagen die tweemaal per jaar op zaterdag worden gehouden want dat is nou precies wat ik niet wil, lekker met z’n allen tegelijk vrijblijvend door een huis banjeren.
Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman