Omarm innovatie

Al langer beijver ik mij bij mijn compagnons voor een overstap van de kille en klantonvriendelijke ABN AMRO naar de veel sympathiekere ASN of Triodos. Dat laatstgenoemde banken zich ook nog eens als duurzaam afficheren spreekt mij bovendien heel erg aan. Vooralsnog is de strijd nog niet in mijn voordeel beslecht, met als voornaamste argument dat een overstap zoveel voeten in de aarde heeft.

In mijn beleving is zo’n overstap bij energieleveranciers veel eenvoudiger. Sterker nog, ik heb wel eens verkopers van de Nederlandse Energie Maatschappij (u weet wel van die verschrikkelijke reclames met Maurice de Hond en Johan Derksen) aan de deur gehad die aanbieden ook meteen je overstap te regelen.

Gek genoeg heb ik tot vorige week nooit die behoefte gevoeld om van energieleverancier te wisselen. Totdat ik bij een brainstormsessie bij Floating Life Almere vorige week een verwelkomende aftrap van de initiatiefnemer van deze eerste duurzame drijvende stad in Nederland kreeg. Al luisterend zag ik aan de ene kant het zonovergoten Pampus in het IJsselmeer liggen en de horizon aan de andere kant werd gedomineerd door verschillende windmolens met op iedere molen een reusachtige stikker met NUON erop. Terwijl de innovatieve ondernemer ons vertelde dat wij ons bevonden op een drijvend toepassings- en expertisecentrum waar markt, overheid en kennissector werken aan innovatieve producten en kennisontwikkeling, hoorde ik op de achtergrond het onmiskenbare geluid van ronkende generatoren.

Op mijn vraag of ik het inderdaad goed gehoord had dat de beamer draaide op diesel in plaats van op wind, kreeg ik een even onnavolgbaar als onthutsend antwoord. Vanzelfsprekend was NUON benaderd met het verzoek om een eenvoudige verbinding te leggen tussen de  windmolens en de drijvende pontons op nog geen 200 meter afstand van elkaar. De energiereus ziet dit kleine innovatieve initiatief echter als valse concurrent. Pardon? Ja, valse concurrentie en wel omdat Floating Life Almere op termijn autarkie nastreeft. De stellingname is dat ook een drijvende stad behoefte heeft aan drinkwater, energie en afvalverwerking. In sommige afgelegen gebieden is het erg kostbaar om op de openbare nutsvoorziening aan te sluiten en een tijdelijke, autarkische nutsvoorziening is dan een optie. Zover is het nog lang niet en als ik NUON was zou ik zo’n idee juist van harte omarmen. Concurrentie is gezond en maakt je scherper. Volgens mij heeft onderdeel uitmaken van een duurzaam en innovatief initiatief niemand ooit schade opgeleverd. Sterker nog het zou voor mij een reden zijn om ‘gewoon’ bij NUON te blijven en mijn pijlen weer op de bank te richten.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

 

Share →
 • Als de NUON zijn langere termijn legitimiteitsmanagement een beetje op orde heeft, volgen ze het advies van Alex natuurlijk direct op.
  Maar dat is voor dit soort bedrijven heel lastig. Ze verwarren hier langere met korte termijn denken. Laten een kans lopen om, bij ieder evenement, hoe klein of groot ook, met waarschijnlijk veel high potentials en opiniemakers aanwezig op het Floating Life Almere even genoemd te worden in een sympathieke context. Dat kan een hoop overstappers voorkomen!
  Kortom: NUON, beetje dom!
  Jeroen van Berkel
  De Legitimiteit Groep

 • Edgar

  Kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat Nuon als zodanig gereageerd heeft, dus ik zou deze reactie graag uit hun eigen mond horen. Voornaamste hier is dat de desbetreffende windturbines op het midden of hoogspanningsnet aangesloten zijn en daar kun je nou eenmaal geen huishoudens/beamers op aansluiten. Lijkt me een logischer verklaring van deze gang van zaken dan valse concurrentie.

  Aansluitingen op het hoogspanningsnet zijn sowieso de verantwoordelijkheid van TenneT en aansluitingen op het laagspanningsnet de verantwoordelijkheid van regionale netbeheerder. In de Flevopolder is dat Liander (voormalig Nuon idd, maar deze bedrijven hebben inmiddels niets meer met elkaar te maken).

  Edgar

 • Alexklusman

  Ik ga er achteraan en je hoort van mij!

Klusman.com

Pages

The Latest

 • Kingmaker Malema
  Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com