Zuid-Afrika – het land van de tegenstellingen. Dat hoor je zo vaak. De overdaad en luxe van de ‘few’ tegenover de extreme armoede in de townships. En dat allemaal binnen een straal van een kilometer. Ja, ook hier in Hout Bay.

Nieuwjaarsdag was voor ons ook een dag van extreme tegenstellingen, maar dan anders. Om stipt 12.00 uur organiseerde de Nederlandse Club Kaapstad een heuse Nieuwjaarsduik met, geloof het of niet, oranje UNOX mutsen bij restaurant The Dunes aan het strand in Hout Bay.

Getooid met oranje UNOX mutsen waagt de Nederlandse gemeenschap in Kaapstad zich aan een Nieuwjaarsduik

Twee uur later reden we door Sir Lowry Pass village – één van de armste gemeenschappen van de Western Cape op weg naar de excentrieke Tukker Henk M., die ver weg van de UNOX mutsen op zijn geheel eigen wijze wil laten zien hoe ‘ontwikkelingssamenwerking’ en natuurbehoud zou moeten werken.

Midden op een berg met in de verte zicht op Kaap de Goede Hoop vertelt Henk, ruim in de 70, hoe hij het voor zich ziet. Eerst het fynbos (de oorspronkelijke begroeiïng) terugbrengen op de duizenden hectare grond. Vervolgens 200 ‘eco-plots’ verkopen aan de ‘rich & wealthy’. Een fabriekje neerzetten dat de duizenden liters bronwater die uit zijn berg ontspringen verwerkt. Een museum maken van het tolhuis (waar vroeger de ossewagens tijdens de trek langskwamen en in de jaren 90 van de vorige eeuw Mandela en de Klerk onderhandelden over een nieuwe grondwet). En dan vergeet ik de waanzinnige lodge (http://www.bezweni.co.za/) die Henk gebouwd heeft nog te vermelden.

En dat alles met het hogere doel om de natuur terug te brengen naar hoe het was en belangrijker nog, werkvoorziening te genereren voor de inwoners van Sir Lowry Pass village. Want alle plannen die Henk heeft laat hij eerst beoordelen door de dorpsraad en van iedere verdiende Rand vloeit de helft terug naar een trust-fund voor het dorp om scholen, ziekenhuizen en andere faciliteiten te bouwen.

Of het gaat lukken? Dat hangt weer af van de red tape van vergunningen (daarover binnenkort zeker meer), de rijken in de omgeving van Sir Lowry die lijden aan het NIMBY syndroom en natuurlijk aan de wil van andere rijken om stukken land te kopen en te bebouwen.

Vanuit BKB Africa ga ik Henk de komende maanden ondersteunen.

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com