Een nieuw land betekent ook nieuwe kranten, nieuwe nieuwssites en nieuwe radio- en tv-programma’s. En dat is heerlijk. Juist ook omdat je hier in Zuid-Afrika kan kiezen tussen Engels- en Afrikaanstalig (en voor de echte fervente talenfreaks ook nog eens Xhosa, isiZulu en nog een stuk of 6 andere talen).

Wat als eerste opvalt en de kritische Europeaan (‘gaat Zuid-Afrika niet keihard Zimbabwe achterna?’) goed doet is de persvrijheid. Zelfs de grootste analfabeet ziet in de kranten meteen dat de persvrijheid hier enorm is.

De Engelstalige Mail & Guardian (www.mg.co.za)  en de Afrikaanse Die Burger (www.dieburger.co.za) halen pagina na pagina keihard uit naar de regerende partij van President Zuma, het ANC.

Berichtgeving over zoveelste huwelijk Zuma

Misstappen van Ministers en Staatssecretarissen worden breed uitgemeten. Vermeende corruptieschandalen of extravagante levenstijlen van ANC prominenten worden beloond met chocoladeletter koppen.

Naast de goede journalistiek is het als Nederlander ook nog eens smullen om het Afrikaans in Die Burger te lezen. Na de dodelijke aanval van een witte haai vlak voor de kust van Fish Hoek (nabij Kaapstad) was onder meer deze passage te lezen in Die Buger:

Die strande was gister vir kort rukkies oopgestel nadat sigbaarheid sedert Dinsdag verbeter, maar toe weer versleg het.
Alle strande van Glencairn tot by Strandfontein is ná Dinsdag se haai-aanval by Vishoek gesluit.
Gistermiddag teen 16:00 is die strand by Muizenberg inderhaas gesluit nadat ’n witdoodshaai naby die strand opgemerk is.

Need I say more?

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com