Momentum

Met bovengemiddelde interesse volg ik de afgelopen twee weken de strijd om het fractievoorzitterschap binnen de PvdA. Natuurlijk heeft die mijn aandacht omdat ik zelf in een ver verleden betrokken ben geweest bij politieke campagnes van de Partij van de Arbeid. Maar nog meer boeit het zo vanwege het proces van openheid waar de nieuwe voorzitter Hans Spekman voor gekozen heeft. Daar kan het bedrijfsleven veel van leren.

Met een schuin oog kijkend naar de Republikeinse voorverkiezingen in de Verenigde Staten en naar het idee van de Parti Socialiste in Frankrijk heeft de kersverse voorzitter ervoor gekozen om de strijd om de opvolging van de teruggetreden Job Cohen zo veel mogelijk open te gooien. In de huidige specifieke situatie kunnen alleen zittende fractieleden uit de Tweede Kamer zich kandideren en mogen alleen PvdA-leden hun voorkeur kenbaar maken. Maar bij de volgende parlementsverkiezingen zal Spekman het speelveld nog veel verder opengooien, voor zowel de kandidaten als voor de stemgerechtigden.

Ik probeer mij voor te stellen wat voor spektakel dat zal zijn en hoeveel goodwill en stemmen dat de sociaal democraten uiteindelijk zal opleveren. Nu, halverwege de interne verkiezingscampagne is mijn voorlopige conclusie dan ook dat de PvdA heel tevreden mag zijn met de voortvarendheid van haar nieuwe voorzitter. De eerste van de vijf grote debatten tussen de kandidaten vond plaats in een bomvolle Maassilo in Rotterdam en bovenal werd de live uitzending van het debat op het politieke themakanaal Politiek24 en de livestream door ruim een kwart miljoen mensen bekeken. Tel daarbij de verschillende nieuwsprogramma’s en talkshows waarin dagelijks één of meer van de kandidaten hun ideeën mogen toelichten en je kan zonder meer spreken van een groot momentum voor de PvdA.

Het fascinerende aan dit hele proces is dat het allemaal verre van ingewikkeld is. Het gaat namelijk simpel en alleen om het betrekken van leden (en in de toekomst ook het betrekken van potentiële kiezers) bij de grote keuzes die je maakt. Een basisregel lijkt mij, voor iedere partij, organisatie of beweging. Maar dat geldt in mijn ogen ook voor het bedrijfsleven. Als ondernemer doe ik niet anders. Bij grote veranderingen in ons bedrijf proberen wij als eigenaren zoveel mogelijk onze medewerkers te betrekken. Of het nou gaat om het formuleren van een aangescherpte missie of om het opzetten van een ambitieus acquisitie vehikel. Wij halen het niet in ons hoofd om dat zonder consultatie van onze mensen te doen.

Hoe vanzelfsprekend deze ‘glasnost’ bij de PvdA ook lijkt te zijn ik hoop van harte dat Spekman deze koers durft vast te houden en door te zetten. Na het eerste debat ontbrak het aan lef en daadkracht om het succes te verzilveren. Daar waar ondernemers bij momentum juist durven doorpakken, zie je in de politiek vaak kramp optreden. De volgende twee debatten waren bijvoorbeeld alleen voor de bezoekers in de zaal te volgen. Een livestream bleek ineens onmogelijk te zijn. Gelukkig werd dat afgelopen maandag in Amsterdam nog net op tijd gefikst, maar toch tijd voor Spekman om zijn oor ook bij ondernemers te luister te leggen.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Deze column is vandaag verschenen in het #FD

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com