[…] ‘Image building behoort niet tot het takenpakket van Broere’ (de in mijn vorige post gewraakte Volkskrant-journalist Kees Broere, AK). Zo begint de reactie van een zekere Piet de Geus op mijn blog over wat ik journalistieke verantwoordelijkheid noem om zo eerlijk en afgewogen mogelijk te berichten.

Wie het blog goed heeft gelezen moet toch ook concluderen dat ik de ‘heren en dames’ journalisten niet oproep om een rooskleuriger beeld van Zuid-Afrika te schetsen, maar wel om ervoor te zorgen dat zij hun feiten goed op een rijtje hebben.

Wat schetst mijn verbazing dat de Volkskrant al vanaf vanochtend een bericht op haar site heeft staan waarin melding wordt gemaakt dat president Zuma de leider van de ANC jongerenliga (Julius Malema) zou hebben verboden om het omstreden lied ‘Kill the farmer’ te zingen.

Eén telefoontje naar Luthuli-house (het hoofdkwartier van het ANC) of een bezoekje aan de persconferentie vanmiddag op datzelfde Luthuli-house zou een heel ander bericht hebben gegeven. Namelijk dat het ANC, bij monde van secretaris-generaal Mantashe, alle ANC-takken (van jongeren, tot vrouwen, tot veteranen) heeft gevraagd zich niet uit te laten over de moord op rechts-extremist Eugène Terre’Blanche en „terughoudend” te zijn met het zingen van strijdliederen die kunnen „bijdragen tot raciale polarisatie”.

Deze woorden vanuit de top van het ANC werpen ook weer een heel ander licht op het artikel van – ja daar is ie weer – Kees Broere (vanuit Nairobi, Kenia) in de Volkskrant van vanochtend. Daarin spreekt Broere van ‘Zimbabwe-achtige toestanden dreigen nu in Zuid-Afrika’.

En zo ben ik weer terug bij meneer Piet de Geus….inderdaad image-building (ook negatieve) zou in mijn ogen niet in het takenpakket van een journalist horen te zitten.

Share →
  • lydia

    Goed om door jouw schrijven een meer genuanceerd beeld te krijgen van de berichtgeving over Zuid-Afrika. In Duitsland wordt overigens hetzelfde bericht over raciale spanningen en Zimbabwe-achtige toestanden. Duitse vrienden van mij gaven dit aan als reden om deze zomer toch maar niet naar Zuid Afrika te gaan…

    Angst wordt snel aangewakkerd maar verkoopt goed. Zie het succes van Wilders in Nederland. Journalisten mogen wel eens wat vaker nadenken over de consequenties van ongenuanceerde berichtgeving, het stigmatiseren van Z. Afrika is zo makkelijk.

    Overigens wel een beetje jaloersmakend om je weblog te lezen! Vijf jaar geleden heb ik een rond trip gemaakt van Krugerpark, Swaziland, Lesotho, Kwazulu Natal en Drakensbergen en ben echt onder de indruk geraakt van Zuid- Afrika, wat een natuur en kracht. Geniet dan ook mee via je weblog en wens je veel succes met BKB Afrika.

Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com