De schreeuwende chocoladeletter kop ‘raciale spanning Zuid-Afrika aan vooravond WK voetbal’ en de rest van het artikel in de (verder prachtige tabloid) Volkskrant van vandaag verbaasde mij. Om een understatement te gebruiken.

Het artikel, geschreven door correspondent Kees Broere vanuit Nairobi, Kenia (alsof je de rellen op het August Allebéplein laat verslaan door een correspondent in Athene), ademt een grote mate van sensatie.
Zo voert Broere André Visagie op, de secretaris-generaal van de Afrikaner Weerstandsbeweging (de extreem rechtse groepering waarvan de dit weekend vermoorde Eugène Terre’Blanche al jarenlang de aanvoerder was). Visagie geeft aan dat de AWB zich de komende maand zal bezinnen op acties en beschouwt de moord van Terre’Blanche als een oorlogsverklaring van de zwarte aan de blanke gemeenschap in Zuid-Afrika.

Broere vermeldt nergens dat de AWB gisteren al, bij monde van woordvoerder Pieter Steyn, haar eerdere oorlogstaal heeft herroepen en juist opgeroepen heeft tot kalmte.
Strictly_GetDomain(‘
http://www.youtube.com/watch?v=5TCodBqUQyw&feature=player_embedded
‘,’http://www.youtube.com/watch?v=5TCodBqUQyw&feature=player_embedded’)
Zou Broere dit toch niet onbelangrijke nieuwsfeit gemist hebben in het verre Kenia of paste het minder goed in de lijn van het artikel.

Zuid-Afrika is aan de vooravond van het WK voetbal, kampend met tegenvallende kaartverkoop en een slecht imago ‘overseas’ juist nu gebaat bij eerlijke en afgewogen berichtgeving.
Ziehier ook u heren en dames journalisten hebben een taak die verder reikt dan sensationele artikelen schrijven die goed verkopen!

Share →
 • denissen

  R.I.P

 • Dit doet inderdaad sterk denken aan hoe Luyendijk zijn correspondentschap beschreef: de correspondent die er ook niet in de buurt zit, maar ‘wordt gestuurd’ door zijn redactie… Daar gaat Guikje Roethof met haar bewering dat journalisten zoveel nauwkeuriger berichten! Overigens is Broere niet de enige. De hele berichtgeving wekt van hieruit de indruk dat daar akelig sensationele gebeurtenissen plaatsvinden. Tussen haakjes, aanvankelijk las ik dat hij was vermoord omdat hij niet op tijd lonen betaalde? (op IOL http://bit.ly/bwmznx)

 • Mat

  Ja maar als je een lidmaatschap op de Volkskrant hebt, dan wil je ook waar voor je geld 😉

 • Alec

  Dat Broere reageert en verslaat vanaf een afstand is een drogreden en doet niet ter zake.
  Jij laat ook niet bepaald zien dat je op de hoogte bent van wat er nu echt in Zuid-Afrika speelt. Anders gezegd: blijkbaar ben jij zelf ook afhankelijk van ANP-achtige feitjes. En dit terwijl jij dicht op de vuurhaard zit. Nuja, Zuid-Afrika is een immens land, best kans dat de ‘waarheid’ jouw ook niet bereikt maar sneller in Kenia aankomt. (De dynamiek van Afrika is een vreemde.)
  In ieder geval: Visagie en Steyn buitelen nogal over elkaar heen. Een lineair verband zoals jij dat suggereert is er niet echt. Ze zijn het gewoon niet eens met elkaar en zullen dat vermoedelijk ook niet worden. Je moet je nooit richten op de kalmerende woorden van leiders die deze woorden uit politieke overwegingen uitspreken, maar je moet je richten op die mensen die lak hebben aan public relations. Daarmee kan de vlam in de pan slaan.
  Daarnaast – en dat bedoel ik met jouw eigen kennisleemte – zijn raciale spanningen nooit te onderschatten in Zuid-Afrika. Tuurlijk, het AWB is vermoedeljk te klein om echt veel schade aan te richten, maar onderschat nooit de impakt van een paar flinke raciale rellen tijdens welk WK dan ooit.
  Overigens heeft de actualiteit jouw verhaal alweer achterhaald gemaakt. Spanningen zijn vandaag waargenomen. Hoe klein de schaal dan ook, ze zijn er toch echt.

  De taak van journalisten is verslaan wat er gebeurt en mij als lezer de waarheid vertellen. Daar valt uiteraard veel op af te dingen. Maar het is de taak van journalist of krant niet om mooi weer te spelen en zodoende een WK of ander evenement te laten slagen. Dat is het werk van diplomaten, de KNVB en diverse reisbureau’s.

 • alex

  Point taken dat het verslaan van afstand een drogreden is. Maar als er belangrijke feiten (zoals het terugtrekken van eerdere uitspraken van de AWB) ontbreken in het artikel ga je op zoek naar de oorzaak daarvan.
  Ik zocht die in het verslaan van afstand en je baseren op wat jij noemt ‘Anp-actige feitjes’.
  Dat jij mij een kennisleemte verwijt is je goed recht, maar het is mij wel onduidelijk waar je dat dan op baseert.
  Overigens roep ik geenzins op tot een promo-praatje over Z-Afrika, want daar zijn idd de KNVB, touroperators en dergelijke voor..wel roep ik ook tot journalistieke stukken die de lezer de waarheid vertellen en mijn inziens hielp Broere vanochtend een deel van de waarheid (bedoeld of onbedoeld) achterwege.

 • De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
  De Volkskrant is een kutkrant en een plaag voor het gezin
  De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
  De Volkskrant wordt steeds dikker en d’r staat steeds minder in
  Vroeger was ‘ie katholiek, een pijler van bedrog
  Nu is ‘ie niet meer katholiek, maar toch maar toch maar toch
  De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
  De Volkskrant is een kutkrant, ‘t is mij niet gauw te dol
  Maar als ik ‘ns een krant lees, als ik ‘ns een krant lees
  Dan wil ik ook een krant en geen papieren drol
  Waar de redaktie drijft op drank en zelfcensuur
  Je krijgt de halve waarheid, maar wel twee keer zo duur
  De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
  De Volkskrant is een kutkrant, ik houd hem voor gezien
  De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
  De Volkskrant heeft geen mening, de Volkskrant heeft er tien
  De Volkskrant is een pokkeblad, een geitenwollen-sokkenblad
  Een jouno-ego-kokke-blad, het lijkt wel een riool
  De Volkskrant, de Volkskrant, de Volkskrant is een kutkrant
  De Volkskrant is een kutkrant, geef mij maar Trouw

 • HOI!

 • boer

  Wat een grafkanker krant.

 • Albert

  Wat mij betreft is de afstand absoluut geen drogreden. Wil je weten wat er in een bepaald land of een bepaalde regio echt gebeurd dan moet je er zitten, de situatie beleven en met de mensen op straat praten. Een correspondent in Kenia iets laten zeggen over wat er op straat afspeelt in Zuid Afrika is louter als marketing bedoeld: ‘kijk ons eens, we hebben een man in Afrika!’. Deze man in Kenia zit hoogstwaarschijnlijk achter zijn laptopje sites van lokale kranten af te struinen om ze samen te vatten voor een leuk stukje. Dit kan je net zo goed in Amsterdam doen…

 • Alec

  @ Alex
  Akkoord. Maar misschien reageer ik wel zo, omdat ik ook moeite heb met het artikel, maar met een andere reden.
  Hoezo raciale spanningen in Zuid-Afrika? Deze zijn er al jaren, tussen allerhande groepen en partijen. Dat een topman van AWB vervolgens zegt dat het allemaal wel meevalt en dat ze geen gebruik maken van geweld doet niets af aan de verticale en horizontale onderlinge raciale spanningen in dat land.
  Dus jouw nuancering/kritiek kon ik niet zo goed plaatsen.
  Wat ik wel erg kwalijk vind: de combinatie tussen het noemen van het WK en de spanningen. Die zijn evident, maar nu lijkt het net alsof een wat met het ander te maken heeft. En dat is niet zo.

  @ Albert: Het is wel een drogreden, want als hij een goed stuk had geschreven had niemand het erover gehad.
  Daarnaast: je bent aan het gokken over de omstandigheden waarin Broere zijn artikel schreef. Je bent ook aan het gokken over intenties van de krant.
  Je hebt geen idee hoe een journalistennetwerk en informatiestromen in een werelddeel als Afrika kunnen functioneren.
  Ter plekke zijn HOEFT niets te betekenen. Als dat voor jou zo belangrijk is: een gemiddelde PVV-stemmer in Nederland weet beter hoe Nederland ervoor staat dan een Amerikaanse kenner van de Nederlandse politiek? Wat een onzin. Alsof ooggetuige-verslagen en buurtverkenning de enige bronnen van journalisten zijn.
  Daarnaast: iedereen – nuja, iedereen, Geenstijl in ieder geval – viel over het artikel van Broere. Ja, en al die mensen zitten in Nederland. Dan kun je met dezelfde van jou redenatie Broere toch meer vertrouwen? Hij is een stuk dichterbij, en is in ieder geval op de hoogte van de dynamiek in Afrika. Dat is echt heel wat. Driemaal nee, dat kun je niet net zo goed vanuit Amsterdam doen.

  Tot slot: de situatie ‘beleven’? Welke situatie, Albert? Zuid-Afrika is nogal een groot land. Moet hij met zijn voelsprieten gaan voelen hoe het zit in dat land?
  Ik heb zo vaak onzin uit de monden van mensen gehoord die ergens langere tijd hebben gezeten over het land in kwestie en alleen maar hebben ‘gevoeld’ en ‘beleefd’.

  Ook is het gewoon een ‘officiele’, bestaande drogreden. Een argumentum ad verecundiam. Ofwel een autoriteitsargument.

 • Albert

  @Alec

  Ik wil best toegeven dat iemand die in een land zelf zit niet altijd beter op de hoogte is over de grotere context van de gebeurtenissen in een land dan iemand die er van een afstand naar kijkt (en ook nog eens een deskundige is). Maar wat mij betreft is de dagblad journalistiek er niet voor om mij het grote beeld te laten zien maar om verslag te doen wat er ter plekke gaande is. Zoals je zelf stelt ´De taak van journalisten is verslaan wat er gebeurt´. Ik blijf erbij dat je dat alleen echt kan doen als je met je neus boven de gebeurtenissen staat. Als dit een drogreden is, waarom zet elke krant dan prominent boven soortgelijke artikelen dat ze een correspondent daar en daar hebben? Precies, om het argument te gebruiken die jij als tegenwerping gebruikt: het autoriteitsargument.

  En dan nog even over de informatiestromen en je argument dat Broere in ieder geval in Afrika zit. Ik heb het gevoel dat je zelf best eens in Afrika vertoefd hebt. Goed, dan weet je net zo goed als ik dat je deze twee landen absoluut niet kan vergelijken met elkaar. Wederom, alsof iemand die in Athene zit de sfeer meemaakt van Amsterdam…En dat de informatiestromen in Afrika onnavolgbaar zijn? Sorry hoor, maar de belangrijkste informatiebron is daar net als in de rest van de wereld gewoon het internet. En ik durf te wedden dat Broere daar flink gebruik van heeft gemaakt (en ik weet uit eigen Afrikaanse en Zuid Amerikaanse ervaring dat alle correspondenten dat doen).

 • Pingback: Rol van de media | Klusman.com()

Klusman.com

Pages

The Latest

 • Kingmaker Malema
  Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com