Afgelopen zaterdag deed AD-verslaggever Jeroen Schmale verslag van zijn worsteling of hij zijn zoontje Stijn nog met goed fatsoen op voetbal kan doen.

Schermafbeelding 2014-12-11 om 09.56.59

Schmale verhaalt over een ‘incident’ bij een jeugdvoetbalwedstrijd in Rotterdam tussen de D3 van Overmaas en de D2 van SC Botlek.  Een 40-jarige voetbalvader kon niet verkroppen dat de 15-jarige jeugdscheidsrechter van voetbalvereniging Overmaas geen thuisfluiter was. Twee doelpunten van de thuisclub werden afgekeurd wegens buitenspel, waarna het publiek en een teamleider zich tegen de jonge scheidsrechter keerden. Uit voorzorg beëindigde hij 5 minuten voor tijd de wedstrijd. Toen sloeg de vlam in de pan. Eén ouder ging door het lint en stormde op hem af. Bij RTV Rijnmond verklaarde de jonge scheidsrechter dat hij een klap tegen het hoofd had gekregen en bij zijn keel was gepakt.’

Spijtig genoeg kennen we allemaal wel één of meerdere van dit soort verhalen over de misstanden op en langs de Nederlandse (amateur) voetbalvelden. Zaterdag nog gebeurde er iets in een wedstrijd van ‘onze’ D1 dat op geen enkele manier goed te praten is. De donkere spits van de D1 werd door zijn directe tegenstander uitgescholden voor ‘vuile nikker’. Ontoelaatbaar in mijn ogen. De coach van de boosdoener hoorde het en de scheidsrechter werd erop geattendeerd. In plaats van een straf van de scheidsrechter of een wissel door zijn coach werd het ‘voorval’ afgedaan met slechts een reprimande.

Net als de vader van Stijn vind ik bovenstaande incidenten onbegrijpelijk, maar vormen die in niks een reden voor mij het voetbal de rug toe te keren. Integendeel zelfs. Ik laat me mijn voetbal en dat van mijn zoons en van de spits van de D1 niet afpakken. Ik roep op tot een coalition of the willing. Een coalitie van voetballers, vrijwilligers, trainers, vaders en moeders die laat zien hoe het wel moet en die keihard optreedt tegen de misstanden die er (wel degelijk) zijn. Aangifte doen tegen die 40-jarige voetbalvader uit Rotterdam en de jongen die racistische taal uitslaat meteen uit het veld sturen en luid en duidelijk laten weten dat je niet gedrag nooit accepteert. Kraakheldere regels stellen en misschien nog wel belangrijker die regels ook naleven.

Die coalition of the willing begint al langzaam vorm te krijgen. Een paar weken geleden toonde Robin van Persie leiderschap door de reacties op de selfie van Leroy Fer keihard te veroordelen en vandaag heeft UEFA-baas Platini Clarence Seedorf benoemd tot Global Ambassador for Diversity and Change.

Kortom Jeroen Schmale, maak Stijn zo snel mogelijk lid van een voetbalvereniging en sluit je ook aan bij de coalition of the willing. Een coalitie die streeft naar voetbal om van te houden.

Share →
  • jodinio

    nikkers zwartjes

Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com