Mijn column in het Financieele Dagblad van vandaag:

Durf te dromen

Ondernemen is hard werken, risico’s nemen en in mijn optiek vooral ook dromen najagen. Dat laatste is voor mij de kern. Veel van de dromen die ik probeer te verwezenlijken stammen al uit mijn jonge jaren.

Een terugkeer naar Zuidelijk Afrika waar ik mijn jeugd heb doorgebracht is voor mij als ondernemer zo’n droom geweest die ik zeer geconcentreerd heb nagejaagd. Jarenlang zocht ik naar openingen, naar de juiste timing om terug te kunnen naar Afrika. Vorige jaar was het eindelijk zo ver en opende ik een BKB-vestiging in Kaapstad. Daar beleefde ik mijn droom ten volle en maakte ik en passant van heel nabij het eerste WK-voetbal op het Afrikaanse continent mee.

Als kind droomde ik ook van een grote sportcarrière, het liefst eentje met de grandeur van mijn grote held, 5-voudig Olympisch Schaatskampioen van Lake Placid in 1980, alleskunner Eric Heiden. Van die droom kwam helaas weinig terecht. Maar toen zich vorig jaar de kans aandiende om het unieke zwarte schaatstalent Shani Davis te sponsoren, sloeg mijn jongenshart meteen over. Lang hoefde ik er dan ook niet over na te denken. Risico’s zijn er om genomen te worden en al was Davis geen Heiden, ik kon prima uitleggen waarom juist onze bedrijfsnaam prima pastte op zijn schaatspak. De uitgesproken ideeën en opvattingen van Davis liepen gelijk op met de uitstraling die ik ook bij mijn eigen bedrijf vind passen. Of zoals wij het toen bij de bekendmaking formuleerden: ‘Shani Davis volgt zijn unieke eigen pad, is authentiek en vooruitstrevend en daar spiegelen wij ons graag aan.

Met onze bedrijfsnaam op zijn muts gleed Davis sneller dan ooit naar een nieuw wereldrecord op de 1500 meter. Maar veel mooier was het nog dat we hadden bedongen dat Davis zich na de Olympsiche Spelen in Vancouver, op straat voor ons kantoor in Amsterdam publiekelijk zou laten huldigen door alle kinderen uit de buurt. Van dat laatste is het nooit gekomen. Een e-mailtje van zijn management is het laatste wat we hebben vernomen: ‘De familie wil je graag nog bedanken voor de sponsoring van afgelopen jaar. Wie weet treffen we elkaar nog eens langs de ijsbaan of op een andere plek.’. Ach ja, zo kwam deze droom ten einde. Maar zo lang het duurde gaf het mij en mijn medewerkers een ongekende energie.

Afgelopen week droomde ik weer heel heftig. Het WK 2018, zou dat dan echt naar Nederland en België komen? In Zuid-Afrika ondervond ik vorig jaar aan den lijve wat een groot toernooi met een land kan doen. Natuurlijk speelt de FIFA een hinderlijke en kwalijke rol en het is maar de vraag of het gastland er niet op toe moet leggen. Maar de indirecte opbrengst is enorm. Zo’n toernooi zorgt voor een ongekend optimisme onder grote lagen van de bevolking, het creeërt werkgelegenheid en het verschaft allerlei verwachte en onverwachte (economische) perspectieven.

Het mocht helaas niet zo zijn. Maurits Hendriks, de technisch directeur van NOC*NSF meent dat onder meer de negatieve stemming in Nederland rondom het WK-bid heeft bijgedragen aan het mislopen van het WK-voetbal. Ik ben het hartgrondig met hem eens. Daarom zeg ik tegen iedereen; ondernemers, politici, bestuurders: durf toch vaker te dromen! Want de WK-droom spatte weliswaar uiteen, maar de volgende droom dient zich alweer aan: de Olympische Spelen van 2028.

Alex Klusman (1969), eigenaar BKB | hét campagnebureau.
Twitter: @AlexKlusman

Share →
  • Ik droom met je mee. Als we 2028 binnenhalen, zou dat te mooi voor woorden zijn. En zoals je zelf hebt laten zien, kunnen dromen werkelijkheid worden als je er maar hard genoeg voor vecht.

  • De Olympische Spelen in 2028 naar Nederland halen, dat zou fenomenaal zijn… Precies een eeuw na de vorige Zomerspelen in Amsterdam!

Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com