Vandaag verschenen in het #FD

20K

Onlangs schreef internetjournalist Jeroen Mirck een blog over zijn twintigduizendste tweet. Volgens Mirck kent elke omgeving zijn eigen kritische grens. Zoals basketballers dolblij zijn wanneer ze door de grens van 100 punten gaan, darters uit hun dak gaan bij een ‘one-hundred-and-eighty’ en snookeraars dromen van een break van 147 punten, zo schijnen fanatieke twitteraars vol trots te melden dat ze de ‘20K’ hebben gehaald.

Natuurlijk checkte ik zelf meteen op hoeveel mijn teller stond en ook voor mij was de magische grens binnen handbereik. Twintigduizend berichtjes van maximaal 140 tekens. Als je nou eens, met inbegrip van het bijhouden van wat je volgers te melden hebben, 40 seconden per tweet rekent, dan kom je uit op bijna 28 achturige werkdagen.

Als we de kerstboodschap van Koningin Beatrix uit 2009 moeten geloven is dat het zeker niet waard. Volgens haar is [..] ‘met virtuele ontmoetingen de leegte niet te vullen; integendeel, afstanden worden juist vergroot.’ Laat ik nou bijna drie jaar geleden juist begonnen zijn met twitter om afstanden te verkleinen. Zoals die tussen de perceptie over ons bedrijf en dat wat we naar mijn mening werkelijk zijn. Heel bewust ben ik op twitter het gesprek aangegaan met de zogenaamde ‘roeptoeteraars’. Niet om heel defensief in een welles – nietes ‘fittie’ terecht te komen, maar juist om wederzijds begrip te kweken en om misverstanden over en weer uit de weg te ruimen. Daarvoor is het overigens wel noodzakelijk dat je het medium serieus neemt en jezelf durft bloot te geven. Dat betekent niet dat je je volgers lastig valt met de mededeling dat je vanavond spruitjes dan wel sushi gaat eten. Maar wel dat je kleur bekent, antwoordt op lastige vragen en de discussie niet schuwt.

Voor ik het wist was twitter niet meer uit mijn dagelijks leven weg te denken. Voor mij heeft het zich ontwikkeld tot een bron van informatie, die mij helpt om een keuze te maken uit de onuitputtelijke stroom van nieuws en achtergronden die vierentwintig uur per dag op ons wordt afgevuurd. Tegelijkertijd hebben die duizenden berichtjes voor mij als ondernemer ook hun waarde bewezen. Misschien wel juist omdat het nooit mijn intentie is geweest om er zakelijk iets uit te halen. Maar de aanwezigheid van mij, en van mijn collega’s in het ‘online discours’ heeft het nodige werk opgeleverd. Opdrachten die veel verder gaan dan de ontwikkeling van online strategieën of het geven van ‘social media’ trainingen.

Enfin, om terug te keren naar de waarschuwende woorden van onze Koningin, die 28 werkdagen hebben voor mij in de eerste plaats afstanden vooral enorm verkleind. Maar het magische van twitter zit ‘m voor mij toch echt niet in het doorbreken van die kritische grens van twintigduizend verstuurde tweets. Het zijn vooral de mensen (‘followers’) die ik anders waarschijnlijk nooit ontmoet had, hun andere kijk op zaken, hun opbouwende kritiek, hun vriendschap en hun vaak onverwacht aardige woorden die het sturen van die korte berichtjes zo de moeite waard maakt.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com