Op weg naar een afspraak in Noordhoek gaf ik halverwege de Chapman’s Peak een lift aan twee mannen.

The Chapman's Peak Drive

Ingestapt bleken het de lokale ‘shark spotters’ te zijn. Ja, u leest het goed. De ‘shark spotter’, gelegerd op een strategisch uitzichtpunt en gewapend met een goede verrekijker, bepaalt welke vlag er gehesen wordt.

Geel: haai beampte aan diens en sigbaarheid goed

Rood: ‘n haai is die afgelope twee uur in die gebied gewaar. Strandganger moet kennis dra en versigtig wees

Zwart: haai beampte is aan diens, maar swak sigbaarheid belemmer die opmerking van haaie in die gebied

Wit met haai: ‘n haai is tans in die swemgebied. Strandgangers word gewaarsku om uit die water te bly totdat die flag gesak word en die siriene klaar gelui het.

De shark spotter wist mij gerust te stellen. De laatste keer dat hij hier op dit punt een haai had gezien was alweer een tijdje geleden, op 18 december. ‘What kind of shark?’ vroeg ik hem natuurlijk meteen. ‘A great white’ was zijn antwoord. Vandaag had hij de zwarte vlag moeten hijsen. Te weinig zicht om te kunnen bepalen of er daadwerkelijk haaien zijn.

Terwijl ik zat te rekenen dat de laatste ‘shark sighting’ op dit strand dus ruim een maand geleden was, voegde hij er echter doodleuk aan toe: ‘I just heard on the radio that my collegue in Muizenberg had spotted a great white now now. And yesterday he spotted four great whites very close to the shore’.

In Muizenberg? Dat is 10 km verderop!

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com