Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika nog lang niet neergedaald. Het ANC van de aangeschoten president Jacob Zuma heeft in de (grote) steden de absolute meerderheid bijna overal verloren en de Democratic Alliance van Mmusi Maimane kan op Kaapstad na ook nergens regeren zonder coalities te sluiten.

De onbetwiste Kingmaker in het grote coalitiespel is niemand minder dan Julius Malema. Vandaag gaf Juju met zijn partijtop een persconferentie waarin hij verslag deed van de coalitieonderhadelingen.

De persconferentie duurt 1 uur en 18 minuten en ik durf bijna te zeggen dat iedere minuut verplicht kijkvoer is voor politieke campagnejunkies.

Terwijl de journalisten plaats kunnen nemen onder een keurige partytent, zitten Malema en zijn soldiers in de volle zon in het open veld met de shacks van township Alexandra op de achtergrond. Wanneer Malema tijdens zijn persconferentie uitvalt naar het ANC en zegt dat het hem en de EFF niet om ‘positions’ gaat, maar om basic service delivery zoals stromend water en wc’s die doortrekken, zie je ineens hoe goed er over de beeldregie is nagedacht.

Schermafbeelding 2016-08-17 om 13.22.34

Schermafbeelding 2016-08-17 om 13.22.44

Zijn aanvallen op Mmusie Maimane (de leider van de concurrerende Democratic Alliance) wisselt hij af met complimenten aan het adres van de DA-burgermeester van Tshwane (het voormalige Pretoria). ‘He is a genuine man, who makes real contact with people.’

 Zijn keiharde beschuldigingen aan het ‘corrupte’ ANC, de giftige lange arm van de Gupta familie en het overal aanwezige racisme in Zuid-Afrika laat hij net zo makkelijk volgen door een verbindende (white and black South Africans should cheer and be proud) steunbetuiging aan de zwarte Olympische 800 meter loopster Caster Semanya en de witte tienkamper Willem Coertzen.

De enige vraag die bij mij bleef hangen na afloop van de persconferentie was of Malema beschikt over een soort van aangeboren feilloze intuïtie of dat hij zich laat omringen door een groep briljante campagnestrategen en spindocters.

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com