Sinds een aantal jaar ben ik nauw betrokken bij het reilen en zeilen van een kleine amateurclub in Amsterdam-Noord. Onze club kent een explosief groeiende jeugdafdeling, sinds kort een drietal meidenteams en natuurlijk een aantal seniorenteams.  Het ‘leven’ op de club slokt mij op. De hoogtepunten, maar jammergenoeg ook de dieptepunten.

Zomaar twee beelden van afgelopen week.

De ‘gideonsbende’ van de jeugdafdeling

Schermafbeelding 2014-11-27 om 11.37.35

Iedere maandag- en woensdagavond, maar ook tijdens het #mooisteuurtjevandeweek op zaterdagmorgen geniet ik met volle teugen van ‘mijn eigen’ team, de F3 (met assistent Broer uit de C1). Het plezier, de inzet, de vriendschap van en tussen de jongens is onbetaalbaar. Ik ben ervan overtuigd dat de ontplooingsmogelijkheden, maar ook structuur en discipline die een voetbalclub als de onze biedt een geweldige basis vormt in het dagelijkse leven van deze jongens.

De gestaakte wedstrijd

Schermafbeelding 2014-11-27 om 11.38.16

Het andere beeld of beter het dieptepunt van de week was de gestaakte wedstrijd van ons 35+ Veteranenteam. Misschien het beste te illustreren aan de hand van een passage uit de brief die de aanvoerder van onze club naar aanleiding van de gestaakte wedstrijd stuurde aan de KNVB.

De tweede helft verliep nog harder en gemener dan de eerste helft. De scheidsrechter liet alles doorgaan. Als aanvoerder heb ik hier meerdere malen iets van gezegd. Ook werden diverse spelers bedreigd en er ontstond een zeer vervelende sfeer op het veld. Toen 10 minuten voor tijd een van onze spelers net buiten het zestien meter gebied zo zwaar werd neergehaald en de scheidsrechter wederom niet optrad onze tegenstanders de neergehaalde speler vertelde dat hij zich niet moest aanstellen terwijl hij aan het huilen was hebben wij als team besloten van het veld te gaan. Na de wedstrijd die dus gestaakt is wilde ik dit vermelden op het wedstrijdformulier, toen ik in de bestuurskamer kwam om dit te regelen was het formulier al verstuurd zonder dat ik als aanvoerder van het formulier heb goedgekeurd.’

Wat voor voorbeeld is dit voor onze jeugdteams? Zeg het maar, wat gaat hier mis? Is dit een teken des tijds? Grijpt de KNVB niet accuraat genoeg in? Kortom, wat moeten we hier aan doen?

Share →
  • dion

    Een en vooral de formele rapportage weg bewandelen. Er wordt nog steeds veel te vaak geen opvolging gegeven aan de uitwassen en wie niet weet kan zich achter ‘er zijn ons geen meldingen bekend’ verschuilen. Verder zou ik een gesprek aangaan team tegen team met de voorzitters en KNVB secretaris west 1 er bij. Respect overigens voor het stellen van de grens.

  • Bram

    1. Als de aanvoerder het formulier had ondertekend had de club een boete van een paar honderd euro gehad, dus ieder nadeel heb zn voordeel laten we maar zeggen.

    2. In de VS versloeg ik basketballwedstrijden van een laag niveau. Een elleboogje hier en daar hoort bij bijna ieder duel. Maar de wedstrijden ontspoorden niet. En wat mij daarbij vooral opviel waren de scheidsrechters. Vaak van mijn leeftijd maar super professioneel en gedisciplineerd aan het fluiten.

    In Nederland hoef je vanaf de 5e klasse geen officiële scheidsrechter aan te stellen. En in veel gevallen is dat de oorzaak. De scheidsrechter is vaak (1) iemand van de eigen club en (2) iemand die niet altijd wil fluiten en/of niet gewend is om te fluiten.

    Als de scheidsrechters over de hele linie van het amateurvoetbal professionals zouden zijn (of dit nu (financieel) mogelijk is of niet) is het probleem grotendeels verholpen. Tot die tijd moeten we accepteren dat als je voetbalt op een laag niveau de kans er is dat je je benen kan breken zonder dat je hier iets tegen kunt doen.

  • klusman

    Ik denk dat je gelijk hebt!

Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com