20 jaar na de afschaffing van de Apartheid in Zuid-Afrika kom je nog dagelijks de symbolen ervan tegen. Vaak is gelukkig de scherpte en de bitterheid verdwenen en overheerst de gulle lach.

Zo ook vorige week vlak voor mijn vertrek naar Nederland op Cape Town International Airport. Terwijl onze handbagage door de scanner gleed reed ik met de dubbele kinderwagen van mijn zoons door het detectiepoortje dat prompt begon te piepen.
Een security-man stapte naar voren om de kinderwagen aan een controle te onderwerpen en dat was het moment dat er grote hilariteit uitbrak onder zijn collega’s.

Hij en zijn collega’s bleken tijdens de apartheidsjaren allevijf lid te zijn geweest van de gewapende tak van het ANC, Umkhonto we Sizwe (Spear of the Nation).

Umkhonto we Sizwe

Umkhonto we Sizwe

MK, zoals Umkhonto we Sizwe nog steeds wordt afgekort, werd in 1961 opgericht door Nelson Mandela als militaire arm van het ANC.

Terug naar het vliegveld waar de voormalig guerilla-strijder de kinderwagen van dichtbij controleerde en werd opgemerkt door één van zijn collega’s. Plotseling schalde het door de ruimte: ‘hey guys check out this MK-soldier searching a pram, can you believe it’, waarna een luid gelach uitbrak.

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com