Vandaag verscheen in het FD bijgaande column over het ‘bezoek’ van Geert Wilders aan het Feest van de Democratie

Dromen over Geert Wilders

Vannacht droomde ik over Geert Wilders, of om precies te zijn over de ophef die zijn komst naar de Amsterdamse muziektempel de Melkweg vorige week teweeg bracht.
Aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen organiseerden wij met ons bureau het Feest van de Democratie. Dat doen we al jaren rondom verkiezingen. Of dat nou de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn of de verkiezingen voor de gemeenteraad of de Tweede Kamer.

Op die avonden gaan mensen met elkaar in debat, zijn er interviews en gesproken columns en beschouwen we de verkiezingen vanuit verschillende invalshoeken. Vast onderdeel is de uitreiking van de BKB Campagne Award aan de partij die volgens een jury van verschillende politieke gezindten de beste campagne heeft gevoerd. Het gaat dan nadrukkelijk om een technisch oordeel, niet om de partijprogramma’s. Ditmaal was de jury van oordeel dat de beste campagne voor de Statenverkiezingen was gevoerd door de PVV. In het juryrapport lezen we ondermeer dat: ‘de strategische keuze van de PVV heeft vorm gekregen in slim gekozen optredens van landelijk partijleider Geert Wilders [..].’

Wilders deed dit oordeel eer aan door in de Melkweg, tot grote verbazing van het publiek, de prijs zelf in ontvangst te komen nemen. Wederom een slim gekozen optreden van Wilders. Of zoals Wilders het zelf verwoordde: ‘wie had ooit gedacht dat ik hier in de Amsterdamse grachtengordel een prijs in ontvangst zou komen nemen.’ Toen Wilders ook nog eens aangaf bereid te zijn vragen uit het publiek te beantwoorden hadden de verbouwereerde bezoekers veel weg van konijnen gevangen in de koplampen van een auto. Aarzelend werden een aantal vragen gesteld en pas nadat hij na een minuut of 10 het toneel verlaten had, brak de discussie los. En die woedt tot op de dag van vandaag voort. Heftige gesprekken aan de lunchtafel op kantoor, verontwaardigde e-mails en boze reacties van vrienden en bekenden.

In een e-mail schrijft een bezoeker van het feest van de democratie:
‘Maar u weet net zo goed als ik dat de NSB ooit (ook), democratisch gekozen, in de Tweede Kamer terecht kwam. […] En Wilders staat (ook) als een despoot aan de top van zijn partij, waar niets democratisch aan is – waar doet me dat aan denken?
Zet hem op podia en prijs hem maar goed. Geef hem alle tijd en aandacht en prijs hem maar. Zeg hem maar hoe goed hij het doet – al is dat niet inhoudelijk maar technisch gezien dan, hè – en prijs hem maar!’

Ook al begrijp ik de verontwaardiging, mijn analyse is een andere. Wij organiseren dit soort avonden om de democratie te vieren. Tijdens dezelfde avond was juist ook
veel harde kritiek op Wilders te horen, vaak goed geïnformeerd en puntig geformuleerd. Mijn compagnon Lennart Booij heeft Wilders uitgedaagd vaker in een echt debat te treden in Amsterdam. Daarop reageerde hij positief en daar zullen we hem aan houden. Ik geloof in de veerkracht van onze democratie en ik geloof in mensen en weet dat veel van hen PVV stemmen uit frustratie over de ‘oude’ politieke partijen. Het debat dient dus ook daar te worden gevoerd. Het antwoord zit niet in doodzwijgen, in Wilders’ toon nadoen of hem verketteren, dat is allemaal politieke luiheid.

Dat is niet de stijl van BKB. We dromen hardop van een betere wereld, maar geven ook commentaar, we geselen soms onze eigen vrienden en verdiepen ons in de PVV. Als het aan mij ligt is de avond in de Melkweg pas het begin.

Alex Klusman, eigenaar BKB | Het Campagnebureau.
Twitter: @AlexKlusman

Share →
 • Niks aan toe te voegen. Pérfect!

 • Maarten van der Meer

  Hai Alex, ik ben het echt volledig met je analyse oneens. Ik was een van de mensen die geschokt in de zaal stonden toen jullie het nodig vonden om die campagneprijs aan de PVV toe te kennen en Wilders en compagnon Bosma opeens dat podium opkwamen. Ik was koud 5 minuten in de Melkweg op dat moment. Ik ben zelf de zaal uitgelopen. Er waren een aantal zaken die me ergerden: allereerst vond ik de manier waarop een en ander gebeurde zeer opportunistisch overkomen. Jullie weten net als ieder ander in die zaal dat wanneer je de PVV de prijs geeft en Wilders hem ook nog eens komt ophalen dat voor beide partijen het media-moment binnengehaald is. Ruimte voor Wilders om zijn ‘grappige’ statement te maken en voor jullie om jullie activiteiten nieuwswaardig over het voetlicht te krijgen. Campagne-technisch dus voor beiden zeer handig. Daarbij komt dat ik vind dat Wilders’ PVV en zijn in mijn ogen verwerpelijke en langzamerhand samenlevingsontwrichtende houding al meer dan genoeg media-aandacht krijgt, zo veel dat je de Nederlandse media net zo goed kan verwijten dat ze de PVV salonfähig heeft gemaakt als je dat de VVD en het CDA kunt verwijten. Tot slot heb ik mij zeer geërgerd aan het ‘progressieve’ publiek in de zaal, dat er een beetje schaapachtig bij zat te klappen alsof er niets aan de hand was. Ik heb het vragenmomentje niet afgewacht, maar heb idd begrepen dat dat net zo tenenkrommend was. Je kreeg ook meteen het gevoel dat Wilders en Bosma met hun actie om daar zelf te gaan staan het publiek gewoon keihard (Beetje Wilderstaal sluipt ook al in mij) stonden uit te lachen.
  Mijn inhoudelijk oordeel over de idee om de PVV deze prijs te geven is dat dat betekent dat de jury zelf wel erg cynisch is geworden over de politiek. Wilders heeft alle serieuze pers gemeden, is bij Tijd voor Max gaan zitten en heeft zich laten fotograferen met twee oude dames. Het is ernstig dat de publieke omroep met name zo achter Wilders op campagne in het land is aangerend. Ergste moment was de vraag van de Nieuwsuurjournalist bij het bezoek aan het Bevrijdingsmuseum Zeeland: zouden Rutte en Verhagen hier naar toe moeten gaan? Wat een gotspe!
  Kortom, de uitreiking van de prijs aan Wilders was voor mij in ieder geval een dieptepunt op een verder goed georganiseerde en afwisselende avond in de Melkweg. Ik ben niet bepaald een persoon die geneigd is om lekker veilig in zijn eigen comfort zone te gaan zitten, maar je kunt het ook overdrijven. Grote groet, Maarten

 • Dag Maarten,

  De hele toon van je reactie ademt boosheid over een verraad dat je aangedaan is.

  Je praat over BKB alsof het een verlengstuk is van andere partijen die in oppositie zijn tegen de PVV. Alsof zij regels hebben overtreden.

  Ja, BKB is geen VVD- of PVV-angehauchte club. Dat is geen geheim, denk ik zo. Maar het bureau is ook geen verlengstuk van partijen. De mensen achter BKB maken hun eigen, onafhankelijke afwegingen gebaseerd op welhaast geheel objectieve parameters. Want er zit nu eenmaal veel kennis over hoe je campagnes moet voeren, ook – en misschien wel meer – bij de jongere garde.

  Zo heb ik de heren Klusman, Van Bruggen en Booij en hun mensen ook leren kennen de afgelopen jaren, zeker waar het gaat om het organiseren van zulke evenementen als ‘Het Feest van de Democratie’. Want daar gaat het juist om: de democratie, en dat betekent automatisch het laten horen van andere stemmen.

  Ik zou je willen verzoeken om niet meer de neutrale boodschappers, of zelfs de media de schuld te geven van de populariteit van Wilders. Die ‘schuld’ ligt volledig bij twee partijen: Wilders zelf, en zijn tegenstanders die maar geen antwoord op hem blijken te kunnen vinden.

  En in je reactie beschrijf je nu juist ook waarom Wilders op bepaalde punten zo’n goede campagne voerde. Hij focuste als een laser in op een beperkt aantal doelgroepen, en omdat hij zelf bijna nooit ‘in het wild’ voor een camera verschijnt, wist hij dat zijn bezoekjes aan bejaardentehuizen in het land maximale media-aandacht zouden krijgen.

  Fantastisch uitgekiend, een toonbeeld van een kundig in elkaar gedraaide media-campagne.

  Dus neem maar weer gewoon een abonnement op al die kranten die je inmiddels moet hebben opgezegd, haal je flatscreen maar weer van zolder – die je daar vast neerzette omdat de media Wilders zo groot hebben gemaakt – en ga weer websites bezoeken die je om dezelfde reden waarschijnlijk al jaren negeert.

  Overigens zou de PVV van mij de award niet gewonnen hebben en wel vanwege de volstrekt chaotische aansturing van lokale lijsttrekkers. Sommige lijsttrekkers maakten een uitglijder, kregen een spreekverbod dat weer opgeheven werd maar later toch weer niet, gedoe hier en gedoe daar.

  Verder wil ik gewoon dat Jeremy Paxman gekloond wordt en hier Nieuwsuur gaat presenteren. Want ja, het mag kritischer, maar dat geldt voor álle interviews met álle praatjesmakers.

 • Johan

  Wilders is groot gemaakt door Huiskamer journalisten zoals onder andere Kaj Leers en het falen van de afgelopen kabinetten. De huidige partijen hebben jaren gefaalt. Als minimaal de laatste 10 jaar meer was geluisterd naar het VOLK, dan was een partij genaamd de PVV nooit tot stand gekomen. Het is goed dat alles groot gemaakt wordt in de media, zo krijgen de mensen ook mee wat er allemaal speelt in Nederland. Zelf was ik die bewuste avond ook aanwezig en heb me kostelijk geamuseerd en heb er beslist geen, slapeloze nachten van.

 • Maarten van der Meer

  Hai Kaj, goed kijken naar wat ik zeg. Er is mij geen onrecht door BKB aangedaan en ik denk zeker niet dat BKB verlengstuk is van andere partijen. Ik denk wel dat ze zich enigszins hebben laten gebruiken door Wilders en het niet eenvoudig moet zijn geweest om redenen te vinden om Wilders de prijs te laten winnen. Want jouw en mijn uitleg waarom Wilders helemaal die prijs niet had hoeven winnen kwam totaal niet terug in de uitleg van de jury zoals door Jack de Vries verwoord die avond. Dat BKB een goed initiatief heeft genomen om steeds de avond voor de verkiezingen zo’n evenement te organiseren maakt niet dat zij niet aan kritiek onderhevig moeten kunnen zijn. Het organiseren van zo’n avond over democratie en politiek moet wat mij betreft zelfs debat losmaken, anders heeft het allemaal niet zo veel zin en zitten we een beetje met elkaar in een kringetje te praten.
  Ik voelde op dat moment in de Melkweg dat wij met zijn allen ongevraagd onderdeel werden gemaakt van een beweging die mij helemaal niet bevalt. Dat is het salonfähig maken van de PVV en haar ideeën. Ik ben de dominantie van de Wildersfilosofie, waarin ‘het volk’ mag zeggen wat ze denkt om vervolgens allemaal racistische en/of vooral op de verbetering eigen positie gerichte taal eruit te knallen wel een beetje beu.
  Kritiek op ‘de media’ heb ik niet. Ik vind het wel bizar dat Brandpunt, Nieuwsuur en Tijd voor Max Wilders uitgebreid volgen in zijn mediamomentjes met oude dames en een poesje etc, dat er geen politieke en/of kritische vraag gesteld wordt en dat dat bij andere partijen wel wordt gedaan. Mijn vermoeden is dat deze programma’s zich nog steeds blindstaren op de gedachte dat Wilders ‘scoort’. Datzelfde vind ik van de gastcolumn van Martin Bosma in het NRC, waarbij ik wel moet aantekenen dat ik het ook vreemd vond dat Femke Halsema eenzelfde mogelijkheid kreeg.

  Ik vind de zelfcensuur van de Nederlandse ‘intelligentsia’ minimaal zo storend. Dat betekent helemaal niet dat ik geen kritiek heb andere politieke partijen die onderwerpen niet hebben willen agenderen. Maar er bestaat nog wel iets als beschaafdheid. Ik ben steeds sterker van mening dat de PVV-revolte er vooral voor heeft gezorgd dat we dat uit het oog zijn verloren. een common sense of decency.

  By the way, sneren over of ik wel of niet kranten nog lees of websites bezoek etc. zijn een beetje flauw, vind je niet? Grote groet, Maarten

 • alex

  Beste Maarten,

  Ik volg met belangstelling de discussie. Mocht je opverigens behoefte hebben aan het volledige juryrapport, dan is dat te vinden op: http://www.bkb.nl/item/bkb-campagne-award-voor-geert-wilders

 • Maarten van der Meer

  dank, ik zal er naar kijken!

  Maarten

 • Jeroen de Glas

  Dat Wilders deze prijs krijgt voor beste campagne kan best zijn. Heb ik ook geen mening over. Dat je op deze avond de democratie viert en daarbij de minst democratische partij in het zonnetje zet geeft wel een beetje een rare bijsmaak. Maargoed, misschien is dat nnu juist wel 1 van de zwakheden van democratie.

  Wat de reactie van Kaj Leers betreft….Deze “don’t shoot the messenger-houding” is zwakte. Immers BKB kiest een prijswinnaar. BKB is dus in dat geval meer dan een “messenger”.

  Dat zou een “communicatiedeskundige” als hij toch moeten weten.

 • alex

  @Jeroen: de BKB campagne award wordt door een onafhankelijke jury van campagne experts uitgeloofd. Dit jaar bestond de jury onder meer uit Jack de Vries, Kay van der Linde en Jan Driessen. Vanuit BKB had Erik van Bruggen zitting in de jury.

Klusman.com

Pages

The Latest

 • Kingmaker Malema
  Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com