Vandaag in het #FD:

Luidkeels dromen

Zondagnacht om 00.52 uur stuurde mijn compagnon Erik aan al onze medewerkers een e-mail rond om hen te bedanken en te roemen voor een uitzonderlijk en bijzonder weekend. Deze krant kopte maandagochtend op de voorpagina ‘Hoog bezoek’ (verwijzend naar de aanwezigheid van voormalig President van de Verenigde Staten Bill Clinton) en De Telegraaf hield het op ‘Achlum, Davos van het Noorden’.
In zijn mail benadrukte Erik echter vooral twee zinnen uit het rijke oeuvre van U2, die vanaf de start van ons bedrijf een inspiratie zijn geweest: ‘Dream Out Loud’ en ‘In dreams begin responsibilties’.

Het zullen vooral deze begrippen zijn die ik ga benadrukken wanneer ik spreek met Richard, een alumnus van onze eigen academie. Zijn dromen reikten verder dan matroos zijn op onderzeeër de Zeeuwleeuw van de Koninklijke Marine, dus besloot hij psychologie te gaan studeren. En sinds een jaar woont hij in Monrovia, de hoofdstad van het straatarme West-Afrikaanse land Liberia. Daar jaagt hij zijn eigen dromen na en neemt ook de verantwoordelijkheid om iets achter te laten.

Komende week spreek ik hem over die droom, het oprichten van een ‘Entrepeneurship Academy’ en het ‘Business Start-Up Centre Monrovia’. Ondernemerschap is in Liberia niet vanzelfsprekend en kritisch denken en kansen zien en grijpen al helemaal niet. Samen gaan we kijken hoe we daar vorm aan kunnen geven.
Hoe vind en selecteer je een groep ambitieuze jongeren in een land dat voor velen van ons synoniem is met jarenlange slachtingen en verkrachtingen door de (kind) soldaten van oorlogsmisdadiger Charles Taylor? Wat voor programma bied je hen aan? Hoe overtuig je rolmodellen, zakenmannen en andere inspirerende mensen om zich (belangeloos) in te zetten voor zo’n onderrnemersschool? Hoe vind je de fondsen om het programma ook daadwerkelijk aan te kunnen bieden? En hoe zorg je ervoor dat je de Liberiaanse jongeren vervolgens stimuleert om de geleerde lessen in ondernemerschap om te zetten.

En dan kom ik toch weer terug bij die strofes van Bono van U2. Durf te dromen en besef vooral ook dat in die droom de verantwoordelijkheid begint om die droom ook echt waar te kunnen maken. Alleen dan is het in mijn ogen mogelijk om succesvol te kunnen ondernemen.
Je moet durven je nek uit te steken, ook wanneer bijna iedereen om je heen je dat afraadt. En je moet vervolgens bereid zijn de verantwoordelijkheid te dragen voor de risico’s die je neemt door je nek zo ver uit te steken. Dat geldt voor startende ondernemers in West-Afrika die een eigen handel willen starten en dat geldt voor Richard die als Nederlander in Liberia de lat voor zichzelf heel hoog heeft gelegd. En ook ik neem na 12 jaar ondernemen nog dagelijks met mijn bedrijf de verantwoorderlijkheid voor de risico’s die uit onze dromen voortvloeien. Of het nou gaat om een guerillashow van Junkie XL op de Noordermarkt in Amsterdam, de verkiezingsfestivals die wij zelf organiseren of de komst van voormalig President Clinton naar dat kleine Friese dorpje Achlum. Het begint allemaal met een droom, maar daarna komt het aan op durf, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheid.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com