Vandaag verschenen in het #FD

Excentriekeling

Blogger, schrijver en internet ondernemer Ernst-Jan Pfauth greep de dood van Apple-icoon Jobs aan voor een ‘ode aan Steve’. Het ging niet alleen over wat Steve Jobs voor hem betekend had, maar het was misschien nog wel meer een ode aan een non-conformist. ‘Laat dat de nalatenschap van Jobs zijn. De wijze les dat conformeren dodelijk voor vooruitgang is. Dat je tegen elke stroom moet in durven zwemmen’, aldus Pfauth.

Mijn gedachten gingen uit naar een ontmoeting die ik nog geen jaar geleden had met Job’s vroegere partner in crime Steve Wozniak. ‘The Wozz’ kwam spreken op een bijeenkomst over het belang van bèta technisch onderwijs in ons land. Omdat hij één van de belangrijkste sprekers was, hadden wij gezorgd voor een meer dan nette ontvangst op Schiphol. Keurig in pak gestoken en met een glimmende auto stonden wij Wozniak op te wachten in de VIP-ruimte van het vliegveld. De chique ontvangst maakte geen enkele indruk op de in een bevlekt Hard Rock Café t-shirt reizende Wozniak. Hij was vooral vol van een – in zijn woorden – waanzinnige app die hij altijd gebruikte als hij op reis was. Daarnaast deelde hij trots zijn visitekaartjes uit om te laten zien dat het hem na jaren gelukt was een telefoonnummer met alleen maar achten te bemachtigen. Het feit dat hij vervolgens regelmatig werd gebeld door met de telefoon van hun ouders spelende jonge kinderen deerde hem in het geheel niet. Sterker nog, het had hem weer de mogelijkheid geboden ook daar weer iets op te vinden.

Dat non-conformistische en excentrieke dat Jobs had en Wozniak heeft, is iets waar wij als bureau altijd naar op zoek zijn. Los van of wij het zelf zijn, weet ik wel dat wij gevormd zijn door non-conformisten. Mijn compagnons en ik zijn eind vorige eeuw gevormd binnen de PvdA door Felix Rottenberg. Zijn manier van werken was niet altijd even makkelijk, maar hij bood ons wel de mogelijkheid om op jonge leeftijd vrij te durven denken, te durven dromen en ook te durven risico’s nemen. De blanke Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist en latere ambassadeur in Nederland, Carl Niehaus, is zo’n andere excentriekeling en non-conformist die heel vormend voor mij is geweest. Toen ik twijfels had of ik mijn vaste baan moest verruilen voor het risicovolle vrije ondernemerschap luidde zijn even simpele als doeltreffende advies: ‘Jy moet doen wat jou hart vir jou sê’.

Tot op de dag van vandaag functioneren wij als bureau stukken beter als wij samen mogen werken met mensen die niet voortdurend gericht zijn op sociale of professionele acceptatie. Mensen die zich niet kostte wat kost aan de groep proberen aan te passen in de hoop om maar niet verstoten te worden. Gelukkig treffen wij die mensen nog dagelijks en dat zijn niet alleen maar Wozniak en Niehaus. Ook bij bedrijven in Nederland, bij maatschappelijke organisaties, gemeentes en ministeries tref je de excentriekelingen die zich dag in dag uit juist verzetten tegen de aanpassing aan het gemiddelde. Zij zijn de toekomst.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
  • stay foolish 😉

Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com