Vandaag verschenen in het #FD:

Maffiafamilie

Gefascineerd volg ik deze dagen de primaries van de Republikeinse Partij in de Verenigde Staten. De townhall meetings van de verschillende kandidaten, de televisie debatten, de tv spotjes en in New Hampshire deze week een heus Facebook debat. Amerika is in het jaar van de Presidentsverkiezingen het Mekka voor politieke campagne-junkies zoals ik.

Voorspelbaar, maar daarom niet minder schadelijk, zijn de persoonlijke aanvallen op elkaars capaciteiten en vooral op elkaars integriteit. Over kandidaat Newt Gingrich gaat het verhaal dat hij zijn kansloze race om de Republikeinse nominatie alleen nog vervolgt om favoriet Mitt Romney zo veel mogelijk te beschadigen.

Het doet mij terugdenken aan mijn tijd in het campagneteam van Wim Kok voor de Tweede Kamerverkiezingen van 1998. Mijn latere compagnons en ik leerden daar één van de belangrijkste lessen voor een succesvolle campagne: ‘je gedraagt je als een maffia familie. Intern kan je keihard naar elkaar zijn en ben je altijd volkomen eerlijk, maar je hangt nooit en te nimmer de vuile was buiten.’ Zelf leerden wij die les ook keihard door meegesleept te worden in een strijd tussen twee PvdA kandidaten op de door ons beheerde campagne website. Wij stonden de latere staatssecretaris Van der Ploeg toe om in een weblog zijn gram te halen op collega Van Zijl met de veelzeggende titel: ‘Hoe ben ik hierin verzijld geraakt?’

Als ondernemers hebben wij een schepje bovenop de maffia familie gedachte gedaan. Wij hebben er bewust voor gekozen om als hele goede vrienden gezamenlijk te willen bouwen aan onze onderneming. Oud KVP-politicus Norbert Schmelzer zei ooit de Amerikaanse president Truman na: ‘als je in de politiek een vriend zoekt moet je een hond nemen.’ In onze dagelijkse praktijk bedienen wij ons van de lessen die we in politieke campagnes hebben geleerd en die wij tot op de dag van vandaag nauwlettend bestuderen. Maar één van de belangrijkste succesfactoren voor ons bureau is nou juist die vriendschap die in de politieke arena zo ver weg lijkt te zijn.

Nu ikzelf de afgelopen weken door problemen met mijn gezondheid in minder prettige omstandigheden verkeer, voel ik nog sterker de waarde van die vriendschap binnen ons bedrijf. De steun die ik, niet alleen vanuit mijn compagnons, maar vanuit het hele bedrijf krijg is geweldig. Iedereen zet een paar passen extra om mijn afwezigheid te compenseren en vooralsnog valt daar geen wanklank over te bespeuren. Overigens werkt die vriendschap ook de andere kant op. Ik had eigenlijk van mijzelf verwacht dat ik het moeilijk zou vinden om van een afstand te moeten meekijken naar de advisering van een presidentskandidaat in Senegal of naar de roadtrip langs de primaries in de Verenigde Staten. Niets is minder waar. Ik geniet met volle teugen van de verhalen die ik vanuit Dakar per telefoon verteld krijg of van de mails, blogs en tweets die mij vanuit Iowa of New Hampshire bereiken. Geen jaloezie, geen landjepik of andere animositeit. Dat is mooie van het ondernemen op basis van vriendschap, waarin je elkaar het allerbeste en mooiste gunt.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com