Peter Mokaba, de in 2002 op 43 jarige leeftijd aan AIDS overleden President van de ANC Youth League, zou de bedenker zijn van het strijdlied ‘Kill the boer, kill the farmer’ (ofwel Ayesaba Amagwala).

Het lied was in vergetelheid geraakt totdat de zeer omstreden huidige president van de Jeugdliga Julius Malema het afstofte en het een aantal weken geleden inzette tijdens een lezing aan de Universiteit van Johannesburg. In zijn speech zei hij dat Mandela de zwarte bevolking had overtuigd te vergeven, maar dat zij nooit mochten vergeten wat hen was aangedaan.

Eergisteren nog werd Malema door een uitzinnige menigte in Zimbabwe verwelkomd bij een bezoek aan dictator Mugabe. De menigte zong, jawel, ‘Kill the boer, kill the farmer’.
Vorige week ook verbood een Zuid-Afrikaanse rechtbank het zingen van het veelbesproken strijdlied. Het regerende ANC verweerde zich meteen tegen de uitspraak van de rechter en gaf aan dat het lied hoorde bij de geschiedenis van het land.

Vanochtend, op Paasochtend, werd Zuid-Afrika opgeschrikt door het bericht dat de extreem-rechtse aanvoerder van de Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) Eugène Terre’Blanche in koele bloeden was doodgeslagen op zijn boerderij in Ventersdorp. Aanleiding zou een conflict zijn met twee arbeiders over hun niet uitbetaalde loon. Maar de angst in Zuid-Afrika is natuurlijk dat het tot een politiek conflict wordt. En dan zijn we weer waar we begonnen, bij het lied ‘Kill the boer, kill the farmer’.

Aanbevolen:
The Daily Maverick
The Weekly Mail & Guardian
Playing the Enemy – John Carlin
Bring me my machine gun – Alec Russell

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com