Een column van mijn hand in het Financieele Dagblad van vandaag:

Lucifer of veenbrand

Ik ben wel een beetje klaar met die koppen koffie drinken met mensen die op zoek zijn naar een baan en mij mailen met het verzoek om te praten om hun cv toe te lichten. Geef mij dan maar die Russische schone die vorige week in korte rok en hoge hakken ineens aan mijn bureau stond, haar cv onder mijn neus drukte en meldde dat zij voor mij kwam werken.

Verrassend was het zeker, maar die baan heeft ze er niet aan overgehouden. Een prima eerste indruk, maar daar bleef het dan ook bij. Zij was een typische lucifer, kort en helder vlammen maar wel erg snel doven. Geef mij maar een type veenbrand, eerst onopvallend maar eenmaal op gang nauwelijks meer te stoppen. En het allerliefst natuurlijk een combinatie van die twee.

Hoe onderscheid je een lucifer van een veenbrand? Ofwel, staat een geweldige presentatie gelijk aan echt talent en impliceert een mindere presentatie ook meteen ‘ongeschikt’. Of schuilen er in die persoon wellicht onvermoede talenten.

De auteur van de volgende zin voldoet aan geen van beide typeringen en hoeft dan ook niet op een kop koffie te rekenen: ‘Ik ben niet perse creatief, maar organisatorisch des te sterker. Ook houd ik ervan om met mensen in contact te staan[..].’

Veel lastiger is het om te beoordelen of de volgende passage geschreven is door een lucifer of dat de schrijver een talent is dat je zo snel mogelijk aan je moet binden: ‘Het is 31 augustus 1997, de dag dat Princess Diana overlijdt. De cartoons op TV worden onderbroken door de extra nieuws-leader van RTL. Ik ergerde me aan het feit dat RTL Nieuws zulke rommelige berichtgeving had, omdat ze zo nodig eerder dan het NOS Journaal wilde zijn. Ik was tien.’

Omdat een kop koffie lang niet altijd voldoende is om de juiste inschatting van een mogelijke toekomstige werknemer te maken, hebben wij ervoor gekozen om te investeren in een eigen opleiding. Pretentieus de BKB Academie genaamd. Inmiddels voor de 11e keer brengen wij 25 talenten een jaar lang de fijne kneepjes van campagnes en communicatie bij. We dagen ze uit, begeleiden ze intensief en beoordelen hun ontwikkeling. We geven trainingen, workshops en lezingen. We organiseren studiereizen, vorige maand nog naar de verkiezingen in Bosnië-Herzegovina. En bovenal stimuleren we originele ideeën en gedachten.

Het kost geld, maar het werkt. Binnen de korste keren overschreeuwen de lucifers zich, ontpoppen de talenten zich en beginnen de veenbranden te smeulen. Het mooie is dat talent en kwaliteit zich altijd en overal openbaart.

En dat kind van tien dan? De academie was hem op het lijf geschreven. Inmiddels zit hij wekelijks aan tafel in De Wereld Draait Door. Over twee weken interviewt hij Steve Wozniak, de tweede man van Apple. En hij onderneemt samen met ons op het gebied van social media en online campagnes.

Alex Klusman (1969)

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com