Een overblijfsel van mijn 8 maanden verblijf in Zuid-Afrika dit jaar: mijn eigen kleine vriendelijkheidsoffensief.

In de Kaap overkwam het mij. De vriendelijkheid: in het verkeer, in winkels, op terrasjes, in restaurants, op straat. Overal.

Bij terugkomst in Amsterdam overviel het mij. De onvriendelijkheid, de kilheid, het ongeïnteresseerde.
Ik leg mij daar niet bij neer. Dus kies ik voor een vriendelijkheidsoffensief. Op straat (‘sorry, mag ik er misschien even langs?’), in winkels (‘sorry, zou ik u misschien wat mogen vragen?’), bij café’s (mevrouw, mag ik misschien nog iets bestellen?), eigenlijk overal.
Makkelijk is anders. Niet alleen verbazing valt mij ten deel, ook ergenis (‘rot toch op kankerlijer’) en totale ongeïnteresseerdheid (als ik bijvoorbeeld sorry zeg als ik per ongeluk iemand op de fiets hinder).

Voorlopig hou ik vol en hoop ik op verandering en vooral op medestanders. Waarom? Simpelweg omdat het zoveel prettiger is.

Op naar een trending topic: #vriendelijksheidsoffensief

Share →
  • Dat zouden meer mensen moeten doen!

    Toen ik een glimlachoffensief inzette in de grote stad, kreeg ik als reactie ‘waarom kijk je me zo lachend aan? moet ik je ergens van kennen?’

    Blijf dan maar zeggen ‘Nee mevrouw, dit is een vriendelijksheidsoffensief. Dat zouden meer mensen moeten doen.’

  • Sorry, zou ik misschien mogen suggereren het woord ‘kankerleier’ met een lange ij te spellen? Vriendelijk bedankt!

    En complimenten voor die fijne foto!

  • Wat herkenbaar! Toevallig ben ik afgelopen zomer in Zuid-Afrika geweest. En inderdaad: wat een aardige mensen en zo netjes in het verkeer. Wat jammer dat wij Nederlanders dat bijzonder vinden.

  • Heel herkenbaar! Reis veel en met uitzondering van de Spanjaarden die er ook wat van kunnen, zie mijn blog, valt me de onvriendelijkheid iedere keer weer op als ik terug ben. Niet alleen uit Zuid-Afrika, maar ook in Berlijn en de VS weten ze wat (professionele) vriendelijkheid is. Ik doe met je mee:)

  • Mark

    Toen ik een tijdje in Oud Zuid bivakkeerde ben ik bewust door gegaan met het dorps goedendag zeggen als ik de hond uitliet. In het begin vooral verwonderde gezichten maar al snel begon met terug te groeten. Zo’n Vriendelijkheidsoffensief werkt dus wel. Goedemorgen allen!

  • David

    helemaal mee eens. dit is wel iets voor de volhouders, maar het werkt, heb ik de afgelopen jaren gemerkt.

  • Goed plan! Dat gebrek aan vriendelijkheid is de grootste reden dat ik er tegenop zie terug naar NL te gaan. Het is in Londen zo veel vriendelijker, zelfs in de spits met gestresste kantoormensen. Om over ZA inderdaad maar te zwijgen! Maar net als jij doe ik in NL zoals ik hier doe. The more the merrier!

  • Tine Goedhart

    JAAAA!!! ik ben nooit van de vriendelijkheid afgestapt. heerlijk om met meer in de woestijn te zijn!

  • Marie Louise

    Nou inderdaad, je hebt gelijk. Zelf net ook in ZA geweest. Maar ook in andere landen/steden kunnen ze het beter dan wij. We zijn het kwijt, hoe jammer ook. Maar ik doe mee, niet alleen tegen de bekende buren maar tegen iedereen. Ondanks al die korte lontjes tegen wie we dus praten…. 🙂

Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com