Edwin van der Sar, Michael Reiziger, Danny Blind, Frank de Boer, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf (Nwanko Kanu), Jari Litmanen (Patrick Kluivert), Edgar Davids, Finidi George, Ronald de Boer, Marc Overmars.

De liefhebber weet natuurlijk meteen dat ik het hier heb over de opstelling van AJAX op 24 mei 1995 in het Ernst Happel Stadion in Wenen. Deze dertien namen klopten die avond verrassend het AC Milan van Silvio Berlusconi en wonnen de UEFA Champions League.

Wat vooral opvalt aan dit rijtje namen is dat acht ervan afkomstig waren uit de eigen opleiding. Zeventien jaar later is het de linksback uit ‘Wenen’ die na een groot aantal magere jaren leiding geeft aan een campagne om Ajax weer gezond te maken en haar vertrouwde gezicht terug te geven.

Op één ongelukkig slippertje na slaagt Frank de Boer daar vooralsnog voorbeeldig in.

Nadat De Boer het roer anderhalf seizoen geleden van de Hagenaar Jol overnam wist hij vanuit een kansloze positie AJAX aan haar 30ste landstitel te helpen. Een huzarenstukje dat hij afgelopen seizoen nog eens dunnetjes over wist te doen.

Afgelopen week kwam De Boer een paar maal als een volleerd campaigner door in de media. In Het Parool liet hij zien hoe je als een echte leider je positie verstevigt door openlijk credits aan mensen om je heen te geven. De altijd aanwezige Cruijff bedankte hij met de veelzeggende kop: ‘Johan zorgt voor mijn gespreide bedje’. Zijn secondanten Bergkamp, Jonk en Overmars roemde hij om het ontbreken van een dubbele agenda: ‘Ze doen niets om te kunnen blijven zitten waar ze zitten, daar is geen enkele noodzaak voor. We zijn onafhankelijk, heel belangrijk.’

Tegelijkertijd liet De Boer begin deze week ook even vilein zijn andere kant zien. Zonder het financiële wanbeleid van de vertrokken algemeen directeur Van Den Boog met naam en toenaam te benoemen, wees hij fijntjes op zijn uitgedunde selectie als gevolg van het zware financiële weer waarin Ajax terecht is gekomen.

En passant kreeg de mogelijke Ajax-versterking, Heerenveen speler Assaidi, er zondagavond voor de camera’s van Eredivisie Live fors van langs omdat zijn salariseisen in de ogen van De Boer exorbitant hoog zouden zijn: ‘Volgens mij betalen wij de hoogste salarissen in Nederland. Daarnaast kan je bij ons Champions League spelen. Je kunt je in de kijker spelen. En je speelt in een fantastisch stadion met altijd 50.000 fans. Er zijn meer dan genoeg redenen om voor Ajax te kiezen.’

Wat De Boer in ieder geval bereikt heeft is dat ik na meer dan tien jaar ergernis, weer met plezier naar het stadion fiets. Oud-voetballers hebben het in de Arena en op De Toekomst weer voor het zeggen, de eigen jeugd krijgt volop de kans en het Ajax gevoel van trots keert weer terug. Veelzeggend is misschien wel dat het stadion meer dan ooit rood-wit gekleurd is. Ook ik trek alweer sinds enige tijd steevast mijn Ajax shirt aan naar het stadion.

Wees gewaarschuwd, de campagne van Frank de Boer is op stoom.

 

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com