Nu de formatieonderhandelingen tussen Mark Rutte en Diederik Samsom buitengewoon voorspoedig verlopen en er eergisteren met trots zelfs een eerste deelakkoord gepresenteerd kon worden is het grote namen noemen begonnen.

Wie staan er in de schriftjes van de onderhandelaars om namens de VVD en de PvdA straks zitting te nemen in het kabinet Rutte-II. De geruchten vliegen je om de oren en iedere zichzelf respecterende krant publiceert de afgelopen dagen lijstjes met namen, analyses en geruchten. Op de site van de Volkskrant wordt zelfs dagelijks met behulp van lezers gebouwd aan een heus Volkskrantkabinet.

Maar het mooiste gerucht van de afgelopen dagen speelt zich toch af rondom één van de meest fascinerende politici van het afgelopen decennium, Maxime Verhagen.

Bij mij in de keuken hangt een foto, genomen bijna op de dag af tien jaar geleden op 16 oktober 2002, van een ontmoeting vlak buiten het Torentje van toenmalig Premier Jan-Peter Balkenende tussen Maxime Verhagen en Mat Herben. De twee fractievoorzitters van respectievelijk het CDA en de LPF weten zich omgeven door een kluwen journalisten. Ook toen al speelde Verhagen een cruciale rol op het Nederlandse politieke toneel. De ‘Prince of Darkness’ zoals zijn bijnaam in politiek Den Haag luidt, was op het moment van de ontmoeting al lang en breed op de hoogte van de val van het CDA-VVD-LPF kabinet, terwijl de nietsvermoedende Herben nog in de veronderstelling verkeerde gewoon deel uit te maken van de regering.

De foto spreekt boekdelen. Maxime Verhagen de ultieme politicus, de politieke overlever, de meester manipulator. Maxime Verhagen het politieke gezicht van de afgelopen tien jaar.

En nu is daar het gerucht. De kers op de taart van de carrière van Maxime Verhagen. De geboren Maastrichtenaar, lid van de gemeenteraad in Oegstgeest, lid van het Europees Parlement, lid van de Tweede Kamer, fractievoorzitter, Minister van Buitenlandse Zaken, politiek leider van het CDA, architect van het kabinet Rutte-I met gedoogsteun van de PVV, Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en Vicepremier.

Naast vele andere zaken zou in deze formatie ook de Nederlandse kandidaat voor de opvolging van Eurocommissaris Neelie Kroes in het najaar van 2014 geregeld moeten worden. Ondanks de afkalvende steun die Verhagen binnen zijn eigen CDA geniet zou het VVD-PvdA formatieteam aan Verhagen denken als mogelijke kandidaat. Naast een beloning voor geleverde diensten, zou met de nominatie van Verhagen voorgesorteerd worden op een volgzaam en rustig CDA in de Eerste Kamer.

Als ik het zo teruglees kan slechts één iemand deze constructie verzonnen hebben en dat is Maxime Verhagen zelf.

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com