Terwijl de vader des vaderlands Nelson Mandela vecht voor zijn leven, de bevolking van Zuid-Afrika de adem inhoudt en tegen beter weten in hoopt op het eeuwige leven van het symbool van rechtvaardigheid, slijpt politiek Zuid-Afrika de messen voor het Madiba-loze tijdperk dat op aanbreken staat.

Een tijperk waarin binnen 10 maanden nieuwe presidentiële verkiezingen zullen worden gehouden, waarbij voor het eerst een generatie naar de stembus mag die nooit onder de onmenselijke wetten van apartheid heeft geleefd.

Het ANC is de te kloppen partij, die achtervolgd wordt door conflicten en schandalen.

Gisteravond brachten president Jacob Zuma en de tweede man van het ANC én voormalig kroonprins van Nelson Mandela Cyril Ramaphosa een bezoek aan het ziekenhuis in Pretoria waar Mandela vanaf begin juni strijdt tegen zijn naderende dood.

Het signaal dat de twee anti-apartheidstrijders wilden geven was duidelijk: ‘wij zijn de enige echte erfgenamen van de grote Nelson Mandela.’

En toch heeft het ANC veel weg van een langzaam doch gestaag zinkend schip.

Begin mei plaatste de Weekly Mail & Guardian een opinieartikel van Aartsbisschop Desmond Tutu waarin hij verklaarde dat hij tot zijn verdriet bij de aankomende verkiezingen niet in staat is om nog een keer op het ANC te stemmen.

Gisteren greep de Xhosa (de stam waartoe ook Mandela behoort) koning AbaThembu King Buyelekhaya Zwelibanzi Dalindyebo een speciale dienst in Mandela’s geboortedorp Qunu aan om de toehoorders te waarschuwen voor het ANC.  “If the ANC does not change its direction and keeps on behaving arrogant[ly], rather vote for the Democratic Alliance (DA), it has never oppressed anybody.”

Tot overmaat van ramp kondigde het enfant terrible van het ANC, Julius Malema, nog geen twee weken geleden aan bezig te zijn een nieuwe politieke partij te beginnen. De nieuwe partij van Malema zou zich willen inzetten om de waardigheid van de zwarte Zuid-Afrikanen te herstellen en het ‘white male monopoly capital’ te verslaan.

Ondertussen gaat de opmars van de oppositie van het ANC rustig verder. Het meest in het oog springend is die van de weduwe van Steve Biko, Mamphela Ramphele en haar Agang beweging. Afgelopen zaterdag hield Ramphele een speech waarin zij aankondigde dat haar beweging nu ook daadwerkelijk als politieke partij de komende maanden campagne gaat voeren. Op Twitter spraken mensen over haar inspirerende  speech en vergeleken die met Mandela in zijn beste dagen.

Ramphele stelde ook vol trots de mensen voor die haar de komende maanden zullen bijstaan. Meest opvallende naam is die van Vanessa Hani, dochter van de in 1993 vermoorde gedroomde opvolger van Nelson Mandela, Chris Hani.  Sisulu, Slovo, Tambo Hani en Mandela hadden het zich 20 jaar na de eerste vrije verkiezingen in Zuid-Afrika vast heel anders voorgesteld.

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com