Nelson Mandela is niet meer. Zojuist maakte de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bekend dat één van de grootste iconen van onze tijd overleden is. De wereld verliest met Mandela het symbool van verzoening en verdraagzaamheid en een strijder voor gelijkheid en democratie. Rust zacht Nelson Rolihlahla Mandela.

Bijschrift: Mandela voor het gerechtsgebouw in Pretoria in 1958, triomfantelijk over het nieuws dat de eiser de aanklacht in het hoogverraadproces heeft ingetrokken (vier maanden later werd het proces echter weer hervat op grond van een nauwkeuriger omschreven aanklacht).

Bijschrift: een glimlachende Mandela staat op het punt zijn pas te verbranden voor zijn huis in Orlando tijdens de landelijke thuisblijfdag in 1960.

Bijschrift: tijdens het hoogverraadproces (Rivonia-trial) in 1964 verscheen Mandela in traditionele dracht in de rechtszaak. In zijn autobiografie ‘Long walk to freedom’ schrijft hij daarover: “I had chosen traditional dress to emphasize the symbolism that I was a black African walking into a white man’s court. I was literally carrying on my back the history, culture, and heritage of my people.”

Bijschrift: Nelson Mandela op de binnenplaats van het gevangenisterrein van Robbeneiland (1964-1982) met mede-gevangene, vriend en politieke mentor Walter Sisulu.

Bijschrift: 11 februari 1990 werd Mandela na 27 jaar gevangenschap in vrijheid gesteld. Hand in hand met zijn toenmalige vrouw Winnie Mandela verliet hij de Victor Verster gevangenis nabij Kaapstad.

Bijschrift: Op de dag van zijn vrijlating sprak Nelson Mandela voor het eerst in 27 jaar ‘zijn’ volk toe vanaf het balkon van het stadhuis in Kaapstad, geflankeerd door Walter Sisulu en Cyril Ramaphosa.  Mandela zei onder meer: ‘…Ik groet u allen in de naam van vrede, democratie en vrijheid voor iedereen. Ik sta hier niet voor u als profeet, maar als nederig dienaar van u, het volk. Uw onvermoeibare en heldhaftige offers hebben het mogelijk gemaakt dat ik hier vandaag ben. Daarom leg ik de resterende jaren van mijn leven in uw handen….’

Bijschrift: Samen met Winnie Mandela brengt Mandela in 1990 een bezoek aan Nederland. Een uitzinnige mensenmassa juicht Mandela vanaf het Leidseplein in Amsterdam toe.

Bijschrift: 10 mei 1994 de officiële beëdiging van Nelson Rolihlahla Mandela tot eerste democratisch gekozen president van Zuid-Afrika.

Bijschrift: Zenani Mandela aan de zijde van haar vader bij de inauguratie plechtigheid in 1994.

Bijschrift: Nelson Mandela in 1994 bij de presentatie van de biografie ‘Walter and Albertina Sisulu’ met zijn oude en breekbare strijdmakker Walter Sisulu.

Bijschrift: President Bill Clinton brengt in 1998 samen met Mandela een bezoek aan zijn vroege cel op Robbeneiland en kijken uit over de binnenplaats.

Bijschrift: Eén van Nelson Mandela’s laatste publieke wapenfeiten: het binnenhalen van het WK2010. Het eerste WK op Afrikaanse bodem.

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com