In de week dat de Independent Electoral Commission bekend maakte dat de Zuid-Afrikaanse verkiezingen op 7 mei zullen plaatsvinden, kregen we een voorproefje hoe de campagnes er de komende weken uit zullen gaan zien: smerig en vuil.

140210_CW4

Het begon vorige week dinsdag met de aangekondigde protestmars (‘fighting for jobs’) van de Democratic Alliance (DA) door de binnenstad van Johannesburg. Eindpunt: Luthuli-house, het hoofdkwartier van het regerende ANC, een confrontatie leek op handen. Uiteindelijk besloot de politie de mars van de partij van Helen Zille te verbieden. Het weerhield het ANC er echter niet van om haar eigen aanhangers op te roepen massaal naar Luthuli-house te komen.

140210_CW1
Afgelopen weekend plaatste het NRC Handelsblad een even fascinerende als zorgwekkende foto van één van die wild om zich heen grijpende protesten van vooral jonge, zwarte en arme Zuid-Afrikanen. De demonstranten strijden voor betere overheidsvoorzieningen en meer banen en hun woede richt zich voornamelijk op overheidsgebouwen en daarmee ook tegen het regerende ANC.

140210_CW2
De precieze rol van de verschillende oppositiepartijen bij de protesten is onduidelijk. Feit is wel dat vorige week een foto opdook van aanhangers van de Economic Freedom Fighters van Julius Malema die autobanden uitdeelden om extra olie op het vuur van de wild om zich heen grijpende protesten te gooien. Helen Zille, die zelf de afgelopen week flink in het defensief zat na de mislukte fusie met Agang, sprong er bovenop en verspreidde de beelden actief via Twitter.

140210_CW3
Het meest recente staaltje dirty campaigning komt afgelopen zondag van de Democratic Alliance (DA) en is gericht tegen de tweede man van het ANC, Cyril Ramaphosa. Na een campagnebezoek zou het convooi van Ramaphosa in een file terecht zijn gekomen en na een tijdje hebben besloten met zwaailichten de file te omzeilen. Daarbij zou een fietser zijn aangereden en ernstig gewond zijn geraakt zonder dat het convooi stopte. Het ANC heeft het incident direct ontkend, in een ander daglicht geprobeerd te plaatsen en tegelijkertijd fel uitgehaald naar de DA die ‘goedkope politieke punten’ zou hebben proberen te scoren.

Het ANC heeft aangekondigd een klacht in te dienen bij the Independent Electoral Commission omdat de DA zich niet zou hebben gehouden aan de ‘code of conduct’ voor de verkiezingen van mei.

Het beloven nog onrustige weken te worden.

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com