In 2010 zong Shakira samen met de Zuid-Afrikaanse Rainbow Nation band Freshlyground als titelsong voor het WK voetbal ‘Waka waka eh eh, this time for Africa’. De rest van de wereld keek, zong en danste mee.

140408_CW

Bijna vier jaar later en met iets minder dan een maand te gaan, richten de ogen van de wereld zich langzaam en minder pregnant weer op Zuid-Afrika (in de volksmond steevast Mzansi genoemd). Op 7 mei gaat Zuid-Afrika naar de stembus. Voor het eerst mag een generatie die na de afschaffing van de apartheid is geboren (de zogenaamde born frees) zijn stem uitbrengen en daarmee een nieuwe president kiezen.

BKB Campaignwatch volgt de ontwikkelingen in Zuid-Afrika op de voet met reportages en analyses. Of soms ook gewoon met een lijstje met tips wie of wat je moet volgen voor de laatste ontwikkelingen:

1. The Daily Maverick – met stip mijn favoriete nieuwsbron over Zuid-Afrika. In alle vroegte het Zuid-Afrikaanse nieuws in je mailbox, bijtende reportages en vlijmscherpe analyses. Met speciale aandacht voor Hannibal Elector, de wekelijkse verkiezingsbijdrage van journalist Richard Poplak.

2. The Weekly Mail & Guardian – het lekkerste is het natuurlijk om de wekelijkse papieren krant op vrijdag in de Zuid-Afrikaanse zon te lezen, maar de website biedt een uitstekend alternatief. Veel nieuws over corruptie en een heuse onderzoekstak, met de prachtige naam Amabhungane, digging durt – fertilising democracy. Sinds kort heeft de M&G zelfs een eigen verkiezingsapp: SA Votes 2014.

3. News24 – waar ik voor het snelle Nederlandse nieuws nog vaak mijn toevlucht zoek bij NOS Teletekst of NU.nl is voor al het Zuid-Afrika nieuws News24 onontbeerlijk. Korte nieuwsberichten over moordpartijen, videoverslagen over het Pistorius proces, of breaking news dat een DA-hotshot overloopt naar het ANC.

4. Zapiro – wereldberoemd om zijn prachtige cartoons, Jonathan Shaprio is simpelweg niet meer weg te denken uit het politieke landschap. Wekelijks zijn de spotprenten van Zapiro het levende bewijs dat het met de persvrijheid in Zuid-Afrika voorlopig nog wel goed zit. Of zoals Nelson Mandela ooit zei: ‘Only a free press can be the vigilant watchdog of the public interest against the temptation on the part of those who wield it to abuse that power.’

140408_CW2
5. @AlexKlusman/lists/zuid-afrikaase-tweeps – zonder Twitter zou ik maar een fractie weten van wat ik nu weet over de situatie in Zuid-Afrika. Daarom speciaal voor de lezers van BKB Campaignwatch mijn Zuid-Afrikaanse who to follow twitter list. Met ANC bobo’s, DA premiers en met Julius – Juju – Malema himself. Maar ook met (voormalige) Nederlandse correspondenten in Zuid-Afrika, journalisten van E-News tot the Sowetan en natuurlijk mijzelf.

To be continued.

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com