‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’ schiet er door mijn hoofd wanneer ik de verkiezingscampagnes in Zuid-Afrika volg. De campagnestrategen van zowel de grootste oppositiepartij Democratic Alliance (DA) als die van het regerende African National Congress (ANC) hebben heel goed naar hun collega’s in de Verenigde Staten gekeken. Zuid-Afrika kijkt naar Amerika, deel 2.

Deze video is terug te vinden op de site van de grootste uitdager van het ANC, de Democratic Alliance. Het is een verslag van de presentatie van het DA-verkiezingsprogramma voor de provincie Gauteng (met onder meer de steden Johannesburg en Pretoria). De DA heeft haar zinnen op de provincie Gauteng gezet en zit volgens de schaarse peilingen in Zuid-Afrika het ANC op de hielen.

De adviseurs van DA-runner-up en Gauteng premier kandidaat Mmusi Maimane hebben zich overduidelijk laten inspireren door de campagnes van de Amerikaanse president Barack Obama. De kleuren, de opstelling van de zaal, de borden die de aanhangers omhoog houden en zelfs het logo van de DA. Werkelijk alles ademt Obama en zijn ‘Hope’, ‘Change’ en ‘Yes we can’ campagne. De jonge, energieke en in SOWETO geboren en getogen Maimane lijkt de lessen van Obama zorgvuldig te hebben bestudeerd. Change is het codewoord van Maimane, dat hij slim markeert door het af te zetten tegen de wijdverspreide afkeer in het land van de fraude rondom de verbouwing van het privé-complex van president Zuma (Nkandla) en het plan van het ANC voor rekeningrijden (E-tolls) in Gauteng.

Maimane zweept de zaal op en maakt zijn aanhangers deelgenoot van de op handen zijnde verandering in het land. ‘Change is coming to Gauteng. […] and that change will be brought by every single person who is sitting in this room’ en moeiteloos schakelt hij door met zijn aanvallen en beloftes: ‘While they stand and defend Nkandla, we will stand up and fight for change. While they stand and defend E-tolls, we will stand up and fight for change.’

Kijk de beelden nog maar eens terug en vergelijk die dan met Obama en je vraagt je af of Axelrod, Plouffe en Favreau zijn neergestreken in Johannesburg.

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com