Terwijl de campaign junkies hun blik op de Verenigde Staten hebben gericht en de analyses over het karakter van Donald Trump niet van de lucht zijn, gebeuren er op het Afrikaanse continent ook fascinerende dingen.

In Zimbabwe bijvoorbeeld keren de aanhangers van het eerste uur van president Robert Mugabe, de oorlogsveteranen, hem in het openbaar de rug toe.

Nog fascinerender is de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen die vorige week plaatsvonden in buurland Zuid-Afrika.

160807_thabo-and-julius

De derde (landelijke) verkiezingen sinds de dood van aartsvader Nelson Mandela zijn uitgedraaid op een catastrofe voor het regerende ANC van president Zuma. Nooit eerder kwam het ANC bij open en democratische verkiezingen onder de 60% van de stemmen uit. Nooit eerder werd er zo stevig aan de stoelpoten van de voormalige bevrijdingsbeweging gezaagd.

Dat Kaapstad zou toevallen aan de Democratische Alliantie (DA) van Mmusie Maimane, de ‘Obama’ en de grote man binnen de nog steeds als ‘wit’ gepercipieerde DA, was geen verrassing. Maar dat de DA ook de grootste zou worden in Nelson Mandela Bay (het vroegere Port Elizabeth in ANC stronghold provincie Eastern Cape) en in de hoofdstad Tshwane (het vroegere Pretoria) mag als een regelrechte sensatie worden gezien. De economische motor Johannesburg was dagenlang too close to call en werd uiteindelijk toch gewonnen door het ANC met 44% van de stemmen. Met uitzondering van Durban en Kaapstad zullen in de grote steden coalities gevormd moeten worden, omdat de winnaar daar geen meerderheid van 50% heeft gehaald.

Dat brengt mij bij de grote winnaar van deze verkiezingen: De EFF, de partij van enfant terrible, vroegere ANC coryfee en voormalig Zuma-vertrouweling Julius Malema. Ook al wist Malema overall ‘slechts’ 8% van de stemmen in de wacht te slepen, in de grote steden lag dat aanzienlijk hoger en heeft de partij van Malema zich weten te positioneren als de voornaamste ‘coalition-maker’. Dat belooft nog wat voor de onderhandelingen, aangezien de EFF voorstander is van nationalisaties (van onder andere banken en mijnen) en grootscheepse landonteigeningen en –teruggaves.

Dat Malema daarnaast ook nog eens uitgekookt is bewees hij twee dagen voor de verkiezingen toen hij het ANC in grote verlegenheid bracht met een ‘canvassing visit’ aan voormalig president Thabo Mbeki. Mbeki ontving Malema en nog drie andere EFF strijders met open armen, gaf weliswaar geen stemadvies, maar ging wel breed lachend met zijn vroegere gezworen vijand op de foto.

To be continued.

 

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com