Wat doet dit land met mij? Waarom slaat de stress niet keihard toe bij mij? Waarom zou ik zo mijn twee zoons hier de lagere school laten volgen?

Ik woon in Hout Bay, 20 minuten ten zuiden van Kaapstad. Een stadje, of beter dorpje met een haventje. En een township – Imizamo Yethu, in de volksmond beter bekend als Mandela Park. Een township die razendsnel groeit, vooral met illegale squatters uit Zimbabwe en Congo.
En die uitdijende township met golfplaten ‘huisjes’ veroorzaakt zo nu en dan problemen hier in het brave Hout Bay.

Afgelopen weekend werd op een steenworp afstand van ons huis een 23-jarige jongen met een hamer doodgeslagen. Het zou gaan om een ordinaire roofoverval. Het slachtoffer zat een computerspelletje te spelen toen hij een ruitje hoorde sneuvelen. Tegen de tijd dat hij zijn geweer gepakt had, was hij al met een hamer tegen de grond geslagen. Hij stierf in de armen van zijn vader.

Een maand geleden werd het huis van de oppas van mijn zoons – in Mandela Park – bijna in de fik gestoken door een groep woedende Congolezen. Reden: haar neef had bij een ruzie om een mobiele telefoon een Congolees doodgestoken.

En toch, toch voel ik mij volledig veilig en op mijn gemak in Hout Bay. Hoe komt dat? Omdat ons huis op een veilige security estate ligt? Omdat ikzelf in Zambia ben opgegroeid en hekken en tralies voor ramen gewend ben? Of omdat het geen moment onveilig aanvoelt hier in Hout Bay.
Geen moment is hier sprake van ‘raciale spanningen’ (zoals de Volkskrant ons doet geloven), zwart en blanken spelen zij aan zij op het strand en het gros van de inwoners van Mandela Park spreekt met bewondering over ‘die Ieren’ die alle stenen huizen in Mandela Park hebben gebouwd.

Ben ik naief? Sluit ik mijn ogen voor de problemen die dit land ontegenzeggenlijk kent? Of heeft de Afrikaanstalige krant Die Burger simpelweg het antwoord:

Afrika is nie ‘n plek vir sissies nie!

Share →
 • Mooi! Kernachtig…

 • Christina Sietsma

  Hoi Alex
  Volg je blog al een tijdje, goed geschreven en grappig om te lezen hoe het steeds ‘politieker’ wordt…(wij waren ook in Kaapstad voor een aantal maanden om ons te orienteren, zijn nu weer even verder gereisd, ben een zus van Nynke maar hebben je helaas niet ontmoet daar).
  Deze laatste post met interesse gelezen want ook wij vroegen/vragen ons vaak af zijn wij nou naief of niet. Maar denk dat je wel het onderscheid tussen Afrika en Zuid-Afrika moet maken, Afrika is zeker geen plek vir sissies maar ken weinig andere landen in Afrika waar het ‘normale’ geweld zo gewelddadig is als in ZA. Hoe complex ook en wat de achtergronden ook zijn, niemand kan hier de ogen voor sluiten. Wat de oplossing is; – ik weet het ook niet – maar als het je overkomt (zoals bij vrienden van ons) is dat echt heel erg traumatisch.
  Succes in CT groet!

 • alex

  Hey C, ja klopt allemaal wat je schrijft. En helemaal eens dat je wel even anders piept als het jezelf van dichtbij raakt/overkomt.
  Maar los van dat alles blijft het een fascinerend land, een fascinerend continent. Waar zijn jullie nu?
  Groet, alex

 • Christina Sietsma

  Hee Alex

  Zeker fascinerend! En zoveel mogelijkheden ook, misschien nog wel meer dan in Europa. Ben ook onder de indruk van al je activiteiten daar, zijn jullie van plan in Kaapstad te blijven?
  Wij zijn nu in Australie, aan de westkust. Is wel een beetje vergelijkbaar met de Karoo, erg mooi dat rode. (mijn man Gerry houdt ook een weblog bij: http://www.gerryshumanhighway.tumblr.com)
  Zijn nog steeds m CT bezig maar weet nog niet of het gaat lukken. Heerlijke stad!

  Succes daar en geniet ervan!
  Groet
  Christina

Klusman.com

Pages

The Latest

 • Kingmaker Malema
  Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com