Afgelopen week hield ik voor het Financieel Dagblad een dagboek bij.
Hierbij de tekst zoals die vanochtend grotendeels in de krant is verschenen.

Vrijdag 23 april
Vandaag de clipper Stad Amsterdam verwelkomd in de Marinehaven van Simons Town. De 3-master zeilt, omgedoopt tot the Beagle, een jaarlang voor de VPRO en de VRT in de voetsporen van Charles Darwin de wereld rond.
Mijn Zuid-Afrikaanse campagnebureau BKB Africa is deze week verantwoordelijk voor de activiteiten op en rondom het schip gedurende haar verblijf op het Kaapse schiereiland.
Vandaag de laatste zaken geregeld voor de ’roundtable’ conferentie met oa de Z-Afrikaanse minister van Onderwijs Pandor en de Premier van de Westkaap Zille. Aan boord bijgepraat met Wubbo Ockels over zijn experiment met energieopwekkende kites.

Op weg naar huis nog even de eerste ruwe versie bekeken van een korte documentaire die we hier maken voor een opdracht (presentatie van een boek over de geschiedenis van Z-Afrika) van mijn Nederlandse campagnebureau BKB
Thuis wachten pannenkoeken en de verhalen over zwemmen met pinguïns van de jongens.
De dag afgesloten met BVN die het afscheidsinterview met Wouter Bos bij Pauw & Witteman uitzenden.

Zaterdag 24 april
De dag begint met mail wegwerken en daarna de kranten, online de Nederlandse en gewoon op tafel de Zuid-Afrikaanse. De kwalitatief hoogwaardige Mail & Guardian bericht weer volop over vermeende corruptieschandalen binnen het regerende ANC. De rechtszaak tegen de verdachten van de (seksueel getinte?) moord op Eugene Terre’Blanche wordt breed uitgemeten. Het WK krijgt in alle Z-Afrikaanse media veel aandacht, voor de KNVB verzorgen wij vanuit Kaapstad hun media-monitor.
In mijn mail het bericht dat mijn bezoek van de week aan Durban vruchten heeft afgeworpen, het ziet er naar uit dat we voor ‘onze’ Fair Play For Africa campagne samen met FIFA een HIV-awareness festival in het King Zwelithini stadion kunnen gaan organiseren tijdens het WK. Capaciteit 25.000 man.
‘s Middags arriveert mijn zus en haar Zwitserse echtgenoot voor een 10 daags bezoek, ook voor haar is het een soort van thuiskomen, vanwege onze kinderjaren in Zambia.
‘s Avonds naar het vliegveld om de Nederlandse delegatie aan de ‘roundtable‘ op te halen. Onderweg bel ik lang met compagnon Erik in Nederland over de laatste stand van zaken bij BKB en over zijn bezoek aan het CDA-partijcongres.

Zondag 25 april
Een strak blauwe hemel en vandaag staat een zeiltocht op de Beagle op het programma. We vertrekken vanuit mijn tijdelijke woonplaats Hout Bay en zetten koers richting Kaapstad. Een prachtige dag, waarbij we zelfs nog beloond worden met een walvis langszij.

Aan boord met ambassadeur de Vos en de ingevlogen Nederlandse delegatie het programma voor de ‘roundtable’ van morgen over ‘science & technology promotion’ doorgesproken.
Via sms van compagnon Erik de laatste berichten van het PvdA congres doorgekregen, terwijl directeur Maarten vanuit Nederland mij over de telefoon bijpraat over onze activiteiten rondom de Tweede Kamerverkiezingen. Een avond in Paradiso met lijsttrekkersspeeches en de uitreiking van de BKB campagneawards door een jury van campagne-experts en een heuse uitslagenavond in de Melkweg.
Onderweg naar huis zie ik twitter ‘exploderen’ tijdens de eerste minuten van Ajax-Feyenoord. De eerste prijs lijkt binnen in Amsterdam.

Maandag 26 april
De griep heeft mij ook bereikt. Na mijn jongste zoon Nick (1,5) was het vannacht de beurt aan mijzelf. Hoge koorts, maar met een paar ‘tablette vir de verligting van pyn en koors‘ koers gezet richting de Beagle in de haven Kaapstad voor de roundtable over Science & Technology die wij hier organiseren.

Ontvangst Premier Zille

Een mooie opkomst met indrukwekkende bijdrages van grootindustrieel Frits Goldschmeding tot Zuid-Afrika’s grand old lady Mamphela Ramphele. Voor de Zuid-Afrika geïnteresseerden koop en lees haar klassieker: ‘Laying Ghosts to Rest’.
Ambassadeur Rob de Vos sluit de succesvolle roundtable af met de memorabele woorden: ‘Darwin would be proud of us’.
Bij thuiskomst een skype-conference met Erik en Maarten in Amsterdam en vriend en artiest Tom Holkenborg aka Junkie XL in Los Angeles over zijn mediaoptredens rondom de bevrijdingsfestivals in Nederland. Lang leve het internet, of zoals Bono het zo mooi zingt: Faraway so close.

Dinsdag 27 april
Vandaag een nationale vrije dag in Zuid-Afrika: Freedom Day. 16 jaar geleden alweer dat blank én zwart Zuid-Afrika voor het eerst samen naar de stembus gingen. Geen betere dag dan deze om met de Nederlandse Beagle-delegatie, aangevuld met 30 Nederlandse, Belgische en Zuid-Afrikaanse scholieren, Robbeneiland te bezoeken. Voor mij de vijde keer alweer. Het verhaal van gids Derrick Grootboom, die zelf in de jaren tachtig op zijn 18e op Robbeneiland werd vastgezet, is fascinerend.

Vier jaar geleden bezocht ik samen met mijn vrouw Jacobine Robbeneiland voor het laatst en ook nu weer is het bezoek emotionerend. Als ik het voor het zeggen had in Zuid-Afrika zou ik een bezoek aan het eiland tot verplichte kost maken voor alle Zuid-Afrikanen en alle bezoekers aan het land. De boodschap van reconciliation (verzoening) en reconstruction (wederopbouw) is zo prachtig. Bijna te groot om voor te stellen hoe Derrick daar als 18 jarige aan de hand van Nelson Mandela, Walter Sisulu en Govan Mbeki politiek geschoold werd en aan de ‘Robben Island University’ een begin maakte aan zijn rechtenstudie. Derrick werkt inmiddels als advocaat in Kaapstad.

Woensdag 28 April

Vanochtend een gesprek met hoofd jeugdopleidingen van Ajax Cape Town, Maarten Stekelenburg. Terwijl Foppe de Haan op de achtergrond van het Ikamva (De Toekomst) trainingscomplex het eerste elftal stevig onder handen neemt ontvouwt Maarten vol overtuiging zijn visie op talentontwikkeling. Is het succesvolle Ajax-model zomaar te kopiëren naar een land als Zuid-Afrika? Hoe ga je om met culturele & maatschappelijke verschillen? Bijvoorbeeld talenten die ineens verdwijnen omdat ze in de bush een wekenlang besnijdenis-ritueel moeten ondergaan. Een indrukwekkend verhaal dat smaakt naar meer. Gelukkig spreken we Maarten in juni weer als we voor een NOS-delegatie een studiereis rondom het thema ‘sport & ontwikkeling organiseren’. Met zulke mensen aan het roer lijkt de toekomst van mijn cluppie in Amsterdam in uitstekende handen.

Vervolgens wacht ons een hartverwarmend welkom op de Hector Peterson school in de straatarme township Wallacedene. Met beperkte middelen, maar met steun van de ORT foundation, lukt het deze school toch om extra aandacht aan ‘science & technology’ onderwijs te besteden. Na prachtige hip-hop performances en nog mooiere eigen gedichten krijgen we een demonstratie ‘robotics’ van de science club. Het gaat niet vlekkeloos, maar het feit dat deze kinderen met toegepast lego auto’s programmeren biedt veel hoop in een verder troosteloze omgeving waar het gros van de leerlingen met lege magen naar school komt.

‘s Avonds met de hele groep een braai in Stellenbosch. De ervaringen van de laatste dagen beginnen langzaam bij iedereen door te dringen. Net als de schizofrenie van dit land. Troosteloze armoede en decadente rijkdom zo dicht bijelkaar. Aan tafel probeer ik iedereen te overtuigen zo snel mogelijk het boek ‘Playing the enemy’ van John Carlin te lezen. Eén van de beste boeken die ik over Z-Afrika heb gelezen.
Bij thuiskomst zie ik dat Inter de finale van de Champions League tegen Bayern Munchen speelt. Laat het geen voorbode voor de finale van het WK in Johannesburg op 11 juli zijn.

Donderdag 29 april
Terwijl de Nederlandse delegatie de voetsporen van Charles Darwin opzoekt rondom Kaap de Goede Hoop buig ik mij over andere opdrachten die er nog liggen. Voor de KNVB maak ik de media-monitor Zuid-Afrika af en probeer de geweldige township hiphopera Afrikaaps (over de geschiedenis van het Afrikaans op de Cape Flats) vast te leggen voor een Girl Power project van Premier Zille. Vanaf morgen volle kracht vooruit op het HIV-awareness festival in Durban. Die awareness wordt met de dag belangrijker, zeker nadat President Zuma deze week een aids-test heeft ondergaan en de uitslag (negatief) bekend heeft gemaakt. Het signaal dat hij daarmee afgeeft lijkt een stap in de goede richting, maar is met zijn eerdere uitspraken over onbeschermde seks, douchen na seks met een HIV-positieve vrouw juist buitengewoon schadelijk voor de oh zo belangrijke AIDS voorlichting.
Tussendoor ga ik met Mosi (3) en Nick (1,5) naar zwemles en eet daarna sandwiches op het strand. Prachtig om te zien hoe zij genieten van het (buiten) leven hier in Zuid-Afrika. In mijn mail tref ik de laatste drukproeven van onze nieuwe Nederlandse huisstijl, mooi de toevoeging bij BKB: hét campagnebureau. Voor mij persoonlijk wordt mijn avontuur hier in Zuid-Afrika prachtig gevangen met de quote van voormalig Z-Afrikaans ambassadeur Carl Niehaus achter op mijn nieuwe visitekaartje:
Jy moet doen wat jou hart vir jou sê‘.

Share →
  • Floortje Kok

    Leuk artikel en nog leuker om te lezen over je bezigheden. Goeie tekst ook voor je visitekaartje. Ik ben benieuwd naar jullie nieuwe huisstijl. Gr. Floortje

Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com