Terwijl de hoofdredactionele commentaren in Nederland nog volop de affaire Jack de Vries aan het duiden zijn, smult Zuid-Afrika van alweer de zoveelste affaire rondom Julius Malema.

Malema, de president van de jongerenliga van het ANC – de  ANC Youth League, is onlangs door het hoogste orgaan van het ANC op de vingers getikt. Niet vanwege het zingen van het omstreden lied Kill the farmer, kill the boer, ook niet vanwege de steunbetuigingen aan het adres van Mugabe en ZANU/PF, maar vanwege het bekritiseren van President Jacob Zuma. De straf: een boete van R10.000 (zo’n €1.000), publiekelijke excuses en een cursus ‘anger-management’ aan de ANC-opleidingsschool.
Wie dacht dat daarmee de kous af zou zijn, lijkt het aan het verkeerde eind te hebben.
Eind vorige week lanceerde de ANC Youth League heel vilein de campagne ‘One boyfriend, one girlfriend’* om het hebben van ‘multiple sexual partners’ te ontmoedigen. Het lijkt een regelrechte aanval op President Zuma die met meerdere vrouwen getrouwd is en onlangs nog in het nieuws kwam omdat hij een buitenechtelijk kind had verwerkt bij de dochter van één van zijn beste vrienden (Irvin Khoza, vice-president van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond). Tot een maand geleden was de ANC Youth League nog één van de felste verdedigers van Zuma. Het buitenechtelijk kind van Zuma zou een privé-aangelegenheid zijn, terwijl heel oppositioneel Zuid-Afrika verkondigde dat juist dit gedrag van Zuma meer dan opgepast was in een land met torenhoge HIV-besmettingscijfers.
Maar het kan verkeren. De Youth League lijkt de bakens verschoven te hebben en te wedden op een nieuw paard. ANC-kopstuk Matthews Phosa, de officiële verdediger van Malema in het interne ANC-proces, lijkt de hoogste ogen te gooien om door de machtige Youth League endorsed te worden in de strijd om ANC leiderschap in 2012.

*De slogan One boyfriend, one girlfriend brengt onbewust associaties naar boven met de zeer omstreden strijdkreet van de Azanian People’s Liberation Army (APLA), de gewapende vleugel van het radicale Pan African Congress (PAC) tijdens de apartheidsjaren: One settler, one bullet. Een nieuwe affaire lijkt alweer geboren.

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com