Soms komt de enorme HIV-AIDS problematiek van Zuid-Afrika ineens heel dichtbij. Eergisteren organiseerde ik met mijn Zuid-Afrikaanse bedrijf BKB Africa in Umlazi (een 3 miljoen inwoners tellende township buiten Durban) een HIV-awareness festival. In de provincie KwaZulu Natal (met hoofdstad Durban) ligt het HIV-besmettingspercentage boven de 30%.

Life-skills trainingen, afgewisseld met voetbal-toernooitjes, HIV-AIDS voorlichtings-stands, duizende condooms en optredende artiesten. En dat alles in het King Zwelithini stadion, een door FIFA uitgeroepen PVA (public viewing area) tijdens het WK.

'Skills training'

6-a-side football tournament

'12.000 condooms'

Reggae-artiest Maiko Zulu droeg het lied No Woman No Cry (Bob Marley) op aan al zijn aan HIV-AIDS overleden vrienden, hij maakte er zijn eigen versie van ‘No Condom No Sex’ en riep iedereen op verantwoordelijkheid te nemen.
Strictly_GetDomain(‘
http://www.youtube.com/watch?v=q-zA9YsTw_Q
‘,’http://www.youtube.com/watch?v=q-zA9YsTw_Q’)
MC van de dag Phumlani Dube (kind van Umlazi en nationale tv-held) vertelde mij dat hij t-shirts met ‘Nix Mapha’ (‘blijf van mijn lijf’ in township-slang) in Umlazi is gaan verspreiden nadat hij steeds meer vrienden en familieleden aan HIV-AIDS verloor.

Blijf van mijn lijf - Nix Mapha

Het lijkt één van de meest kansrijke manieren om aan voorlichting en bewustwording te doen. Lokale helden inzetten om de boodschap te brengen.

Maar het kost geld, doorzettingsvermogen en veerkracht om te kunnen zeggen: eergisteren in Umlazi, gister in Langa, vandaag in Mamelodi, morgen in Galashewe, overmorgen in Imizamo Yethu.

Wie helpt?

Share →
  • Laurens

    Met veel plezier lees ik je stukjes Alex, leuk! Een vriend van mij is net z’n vrouw naar Zuid Afrika achterna gereisd. Zij werkt voor Heineken, hij geniet van een droom die eindelijk is uitgekomen: leven in Zuid-Afrika. Volgens mij zou hij het ontzettend leuk vinden om jullie te helpen met HIV Awareness project. Is het OK als ik hem met jou in contact breng? Enjoy!
    Laurens

Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com