Gister maar eens een kijkje gaan nemen bij het FIFA FanFest op de Grand Parade* in Kaapstad. Toch nieuwsgierig geworden door de verhalen over een ‘stampede’ bij het FanFest op de dag van de opening.

Die donderdag-middag (de dag voor de WK-opening en de avond van het WK-openingsconcert) zorgde de enorme toestroom van belangstellenden voor chaos bij de toegangspoorten, met uiteindelijk een aantal licht gewonden, ouders die van hun kinderen gescheiden werden en in allerijl gesloten toegangswegen en ingangen.

De ordediensten in Kaapstad lijken razendsnel geleerd te hebben. De toestroom van mensen wordt nu, zaterdag-middag, al ruim voor de daadwerkelijke ingang gereguleerd. Werkelijk overal staan stewards en politieagenten klaar om de weg te wijzen, je van hulp te voorzien of in te grijpen indien nodig. Opmerkelijk wanneer je bedenkt dat nog geen 5 kilometer verderop 60.000 man op weg zijn naar het Newlands-stadion waar de ‘Springbokke’ (het nationale rugbyteam) het opnemen tegen de Fransen.**

Eenmaal binnen in ‘Sepp Blatter-country’ vraag je je toch werkelijk af wat mensen beweegt om een bezoek te brengen aan het FanFest. Ik kende het fenomeen al van het WK in Duitsland en het EK in Zwitserland, maar juist in een land als Zuid-Afrika zie je het enorme contrast tussen het prachtige land en de eenheidsworst van Coca-Cola, Adidas en McDonalds dat zo’n FanFest biedt.
Sepp Blatter heeft namelijk bepaald dat je in het FanFest alleen maar de allersmerigste broodjes worst (van McDonalds) kan krijgen, dat je alleen flesjes cola of fanta kan kopen (waar ze dan ook nog het dopje vanaf draaien en weggooien) en waar ze de allertreurigste rookhoeken ooit hebben gecreeërd.

Ik begrijp dat het allemaal om commercie draait, maar het zou toch zoveel mooier zijn als er beetje ‘couleur locale’ zou worden toegestaan door de geldwolven uit Zürich.

* Vanaf het FIFA FanFest kijk je overigens uit op het Kasteel de Goede Hoop. Het kasteel is eigenlijk een fort dat tussen 1666 en 1679 in opdracht van de VOC gebouwd is. Het fort is het oudste nog bestaande Europese bouwwerk in Zuid-Afrika.
** Later die middag verpletterden de Springbokke de Fransen met 42-17

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com