Bafana Friday

Wie wil kan zich laven aan de negatieve verhalen over het WK in Zuid-Afrika. De peperdure stadions, de almachtige FIFA, de allerarmsten die niet (mee)profiteren van het toernooi, het gebrek aan ‘legacy’ en ga zo maar door.
Natuurlijk zit er een kern van waarheid in die verhalen, maar gelukkig zijn er ook veel andere verhalen tegenover te zetten.
Eén daarvan is het verhaal van ‘nation building’ met behulp van het goudgele Bafana-shirt. Dat shirt (in vele uitvoeringen: van het officiële adidas tricot tot de rip-off die op iedere straathoek verkrijgbaar is) is alom aanwezig in het straatbeeld en al helemaal op vrijdag. Een jaar geleden lanceerde de provincie Mpumalanga het idee van Bafana Friday. Iedereen werd opgeroepen om zich een jaar lang iedere vrijdag in het Bafana Bafana (onze jongens) shirt te hullen.

Mosi's Bafana Friday

Mosi's Bafana Friday

Het idee sloeg aan en hoe dichter het toernooi naderde hoe absurder het leek te worden. Winkelend personeel, bankers, postbodes, buschauffeurs, schoolkinderen, werkelijk iedereen leek (vooral op vrijdag) in het nationale shirt rond te lopen.

Inmiddels is Zuid-Afrika uitgeschakeld (overigens met meer punten dan de finalisten van 4 jaar geleden Italië en Frankrijk) en heeft hetzelfde Mpumalanga wederom opgeroepen om ook na de uitschakeling Bafana Friday in ere te houden. Vandaag is de eerste test, ‘the first Friday after black Tuesday’.
Is het shirt meer dan alleen een gele lap stof en verenigt het mensen van verschillende kleuren en achtergronden tot truly proud South Africans?
Ik meld mij snel weer!

Share →
  • There are certainly plenty of particulars like that to take into consideration. That may be a great level to bring up. I offer the ideas above as normal inspiration but clearly there are questions like the one you convey up where crucial factor will probably be working in trustworthy good faith. I don?t know if greatest practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly recognized as a good game. Each boys and girls feel the affect of just a moment’s pleasure, for the remainder of their lives.

Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com