Vandaag verscheen bijgaande column in het Financieele Dagblad:

Sterke merken

Vorige week sprak ik op uitnodiging van Apple op een seminar voor resellers uit de computerbranche. Aan mij was gevraagd de heren (in deze groep van tussenpersonen in de verkoop van computers, netwerken en smartphones was geen vrouw te bekennen) te vertellen waarom ik een jaar of drie geleden met mijn hele bedrijf de overstap naar Apple had gemaakt.

Nou, dat verhaal is heel makkelijk te vertellen. Ten tijde van de overstap verhuisden we net naar een nieuw pand, onze oude computers waren zo goed als afgeschreven en we wilden ons personeel iets extra’s bieden in de vorm van laptops. Daarnaast leek het ons mooi om voor de troepen uit te lopen en te laten zien dat de vooroordelen dat het er allemaal wel mooi en hip uitzag, maar niet ‘compatible’ zou zijn, reuze meevielen.

Terwijl ik daar achterin de conferentiezaal in het prachtige Hirschgebouw aan het Amsterdamse Leidseplein zat te wachten tot ik op mocht, dwaalden mijn gedachten af naar een gesprek dat ik een paar dagen daarvoor met een goede vriend had gehad over ‘sterke merken’. Op een gegeven moment kwam mijn telefoonaanbieder ter sprake. En om het zachtjes uit te drukken, tevreden ben ik allerminst met deze aanbieder. De dekking is slecht en de service is beneden alle peil. En in de maandelijkse facturen zie ik die problemen niet verdisconteerd. Al filosoferend meende ik de sleutel naar hun probleem gevonden te hebben in het koesteren van hun vaste klanten. In mijn specifieke geval zou dat dus betekenen dat ze actief zouden gaan meedenken en meebewegen met de problemen en wensen van mijn bedrijf. In plaats van ons stelselmatig af te schepen met de opmerking: ‘maar meneer, u hebt nog een twee jaar doorlopend zakelijk contract. Pas na afloop van de contractduur kunnen we eventuele aanpassingen en wensen bespreken.

Voor mijn verhaal voor de ‘resellers’ daar aan het Leidseplein was het verhaal over het ‘koesteren van je vaste klanten’ echter van generlei waarde. Als Apple namelijk ergens niet goed in is, is het wel het koesteren van hun (vaste) klanten. Sinds wij als bedrijf ruim drie jaar geleden, overigens naar volle tevredenheid, zijn overgestapt op Apple hebben we weinig tot niets meer van hen vernomen. En ineens was daar die uitnodiging om op hun seminar te spreken. Over een vergoeding werd met geen woord gesproken, al hoopte ik natuurlijk stiekem op een IPad. En toch heb ik geen seconde getwijfeld of ik wel zou moeten doen. Sterker nog, het werd een vurig pleidooi waarmee ik denk ik zelfs een aantal ‘resellers’ heb overtuigd van de kracht van het product.

En precies daar zit de crux in het verhaal voor de telefoonaanbieder. Alleen als je een product aanbiedt dat onderscheidend is ten opzichte van je concurrenten en waarmee je excelleert op kwaliteit en uitstraling dan kan je het je veroorloven om je vaste klanten niet uitbundig te koesteren. Dan is een vriendelijk bedankje en een aardigheidje meer dan genoeg voor deelname aan zo’n seminar en koop ik met liefde op eigen kosten die fantastische Ipad.

Alex Klusman, eigenaar BKB | Het Campagnebureau.
Twitter: @AlexKlusman

Share →
  • Ergo: BKB is een sterk merk…;-) #gratisinhetzweetwerken

  • Alex Klusman

    Alles sal regkom waarde vriend!

Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com