Vandaag in het Financieeele Dagblad verschenen:

Reizende snelkookpan

Anderhalve maand geleden ben ik verhuisd. Ik heb de Grachtengordel verruild voor Amsterdam-Noord. Mijn kantoor staat gewoon nog in de Jordaan, waardoor ik nu van en naar mijn werk dien te ‘reizen’. Met het pontje steek ik dagelijks het IJ over en dat boottochtje van een klein kwartier voelt echt als reizen, met alle positieve aspecten van dien. Ik ontmoet vreemden, praat met hen en overhoor hun gesprekken. Daar op dat pontje laat ik mij dagelijks inspireren door wat ik zie en hoor.

Dat reizen (met een vader geboren in Indonesië en ikzelf in Zambia) zit mij in het bloed en dat probeer ik in mijn bedrijf ook zoveel mogelijk te stimuleren. Wij kijken graag over de grenzen. Bijvoorbeeld met een vestiging in Zuid-Afrika en een trainingsschool in Bosnië-Herzegovina.

Afgelopen weekend sloot ik aan bij de jaarlijkse reis die wij voor onze BKB Academie organiseren. Voor het elfde jaar op rij brengen wij 25 talenten een jaar lang de fijne kneepjes van campagnes bij. We dagen ze uit, begeleiden ze intensief en beoordelen hun ontwikkeling. We geven trainingen, workshops en lezingen. En ieder jaar organiseren we een reis naar een actuele campagne; van de Israëlische parlementsverkiezingen tot een Pools EU-referendum. Dit jaar blijven we in eigen land en reizen we in het kader van de Provinciale Statenverkiezingen in vijf dagen met een bus door alle twaalf provincies. We krijgen campagne-analyses van de landelijke CDA-campagneleider, maar ook van parlementair verslaggevers van RTL tot TvNoord. We bezoeken een geruimde Q-koorts boerderij in Brabant, horen de ins en outs over de stadsplanning van Lelystad, maken een wandeling door de Oostvaardersplassen en drinken koffie met de Commissaris van de Koningin in Groningen.

Toen ik zondag bij de Oostvaardersplassen bij de groep aansloot viel me weer eens op wat zo’n reis met mensen doet. Als een snelkookpan van indrukken met nieuwe perspectieven, oude waarden, verrassende invalshoeken en memorabele ontmoetingen waarbij de jongeren de dynamiek, het belang of wellicht de onzin van de Provinciale Statenverkiezingen ineens in een ander en breder perspectief zien. Op een bepaalde manier leren de deelnemers nu pas echt hun eigen land kennen.

Door deze Statenverkiezingentrip, kijk ik nog meer uit naar de trip die we met een groep studenten en campagne experts maken naar de Amerikaanse primary’s volgend jaar februari. Daar zullen we van heel dichtbij getuige zijn hoe het Amerikaanse electoraat de balans op maakt van drie jaar Obama. Hoe waarderen zij zijn successen en hoeveel schade heeft hij opgelopen? Hoe hebben de tegenkandidaten zich voorbereid? We hebben ontmoetingen met de campaigners van de verschillende kandidaten, inwoners van Iowa en andere ‘early states’ en het hele spectrum van journalisten en opiniemakers dat daar tussen zit. Waarom al deze moeite als je de presidentsrace ook in Nederland via krant en tv kan volgen? Omdat wij er stellig van overtuigd zijn dat je pas echt leert van andere landen en systemen als je je er in onderdompelt.

Als ik op zondagavond de jongeren van de BKB Academie in Groningen achterlaat valt mijn oog op een spreuk van de Amerikaans-Britse dichter T.S. Eliot die achterop onze bedrijfsbus staat:
‘the journey, not the arrival matters’.

Alex Klusman, eigenaar BKB | Het Campagnebureau.
Twitter: @AlexKlusman

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com