Vandaag verschenen in het FD:

Lang leve de Commissaris

Afgelopen zaterdag had ik een diner in een Italiaans restaurant in het Noord-Hollandse Neck. Niks speciaals zou een nietsvermoedende buitenstaander denken. Een gezelschap van acht midden dertigers, begin veertigers en een net wat oudere heer aan het hoofd van de tafel. En toch was dat tafereel voor mij en mijn bedrijf heel bijzonder. Het was namelijk het eerste partnerdiner (in hopelijk een reeks van vele) met onze commissaris.

Toen wij vorig jaar onze enige commissaris voor een periode van maar liefst 7 jaar officieel installeerden, had hij slechts twee eisen: de ene was dat hij zijn werk onbezoldigd wilde doen en de andere was een jaarlijks diner met de partners (van mijn bedrijf) en daar weer de partners van. En zo vierden wij afgelopen weekend zijn eerste jaar als commissaris van ons bedrijf, maar meer nog stonden wij stil bij de onschatbare waarde die hij de afgelopen jaren voor ons en ons bedrijf is geweest.

Vanaf onze eerste onzekere schreden op het pad naar zelfstandig ondernemerschap tot de soms moeilijke momenten dat wij als bedrijf onder vuur lagen, altijd was hij onze ‘trusted advisor’. Maar juist ook op de momenten dat het ons als bedrijf voor de wind ging, stond hij ongevraagd en als eerste klaar met scherpe observaties en ongezouten adviezen.

Hij is ook altijd de eerste die mij op woensdagochtend rond half acht een smsje of een kort e-mailtje stuurt om deze column van commentaar te voorzien. En zijn mening is voor mij van groot belang. Ik zal nooit vergeten hoe mijn compagnon Erik en ik een jaar of twaalf geleden op een warme zomeravond op een dakterras in Alkmaar een spoedcursus ondernemerschap kregen van onze huidige commissaris. Als twee groentjes in de wereld van het ondernemen stonden wij, met onze allereerste offerte in de hand voor de deur van zijn huis in Alkmaar. Als onze financiële vader, want dat zakelijke hadden wij van huis uit beiden niet meegekregen, nam hij ons die avond bij de hand en leerde ons de wetten van het offreren en meer in het algemeen de lessen van het zelfstandig ondernemerschap.

In de twaalf jaar na die avond in Alkmaar is hij nooit meer van onze zijde geweken. Wij volgden hem naar Barcelona en hij keek kritisch mee naar onze eerste zakelijke stappen in Zuid-Afrika. Nog steeds wandelen we regelmatig samen door het Hollandse landschap en bespreken alles wat besproken moet worden. Van onze klanten, tot de gang van zaken op kantoor, van mijn eigen dromen tot het naderende kampioenschap van AJAX. Lang niet altijd zijn we het met elkaar eens. En lang niet altijd volgen wij klakkeloos zijn adviezen op. Maar altijd kom ik scherper en gemotiveerder uit een ontmoeting met onze commissaris dan dat ik erin ging.

En precies daar zit de waarde van trusted advisors, of noem het ‘consiglieri’ voor ondernemers zoals ik. Ze houden je scherp, ze steunen je als het moet en corrigeren je waar het kan. Ze zijn van onschatbare waarde voor bedrijven als het mijne. Lang leve de commissaris.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
 • Je hebt helemaal gelijk. Het is alleen zo moeilijk om jonge eigenwijze ondernemers te bereiken met die overtuiging.
  Ze gaan het vaak pas begrijpen als ze het door hebben,zegt Cruyff. En zoals vaak heeft hij daar weer gelijk in.
  Graag bereid een keer de discussie met je aan te gaan hoe je dat patroon kan doorbreken
  0653538384

 • alex

  @peter, goed plan. Ben een weekje weg maar bel of mail je snel, groet, alex

 • david heyer

  mooie column alex. Alleen dat nakende kampioenschap zal wederom een jaartje op zich laten wachten

Klusman.com

Pages

The Latest

 • Kingmaker Malema
  Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com