Vandaag verschenen in het FD

Lerares Duits

Sinds begin april word ik zo’n beetje dagelijks uitgedaagd om het ondernemerschap zo goed en zo kwaad als het kan te combineren met een schoolgaande zoon. Studiedagen, vrije middagen en eindeloze vakanties, met als gevolg een wekelijkse logistieke puzzel om mijn zoon de opvang en aandacht te geven die hij verdient en tegelijkertijd voldoende tijd te hebben om mijn bedrijf zo goed mogelijk te kunnen leiden. Mij zal je overigens verder niet horen klagen over deze logistieke uitdaging, zolang ik er maar van overtuigd ben dat het niveau van het onderwijs dat mijn zoon volgt goed is.

Sinds vorige week is de twijfel die ik over het niveau van het Nederlandse onderwijs had er alleen niet veel beter op geworden. Samen met één van mijn compagnons voerde ik een oriënterend gesprek met een jonge vrouw die momenteel werkzaam is in het onderwijs. Als lerares Duits op een middelbare school in Amsterdam-West voerde zij ons in een uurtje door de problematiek van het huidige onderwijs. Zoals het schrijnende gebrek aan discipline en de opvolging die daaraan gegeven wordt. Gedurende mijn middelbare schooltijd was het ondenkbaar om een schoolonderzoek (SO) zonder opgaaf van reden te missen. Op de school van onze gesprekspartner schijnt het schering en inslag te zijn. Simpele lessen grammatica Duits kan zij pas geven, nadat ze eerst uitvoerig aandacht heeft besteed aan de meest basale Nederlandse grammatica regels. En een huiswerkopdracht om tekstanalyse toe te passen op een artikel uit een Duitse krant, liep op niks uit omdat het hele begrip ‘krant’ bij het gros van de HAVO 4 leerlingen onbekend was. Ik meen mij toch te herinneren dat wij al op de lagere school onder begeleiding van onze meester met de hele klas een krant maakten en zelf de artikelen schreven.

Na het oriënterende gesprek van vorige week bleven mijn compagnon en ik toch enigszins in verwarring achter. De jonge vrouw gaf aan een volgende stap te willen zetten in haar carrière en aangezien zij weinig tot geen perspectief in haar huidige werk zag, wendde zij haar blik naar buiten en had haar oog op ons bedrijf laten vallen. Iemand met praktijkervaring in het onderwijs in Amsterdam-West en een vlijmscherpe blik op de mankementen die er door de jaren heen in ons onderwijsstelsel zijn geslopen kan voor ons bedrijf zeker van toegevoegde waarde zijn. Maar tegelijkertijd wil je als betrokken inwoner van Amsterdam en als vader van twee zoons juist dat mensen zoals deze jonge lerares Duits behouden blijven voor het onderwijs. Zij zijn het die het tij kunnen keren op de scholen in Nederland, door de discipline in de klassen en de schoolgebouwen weer te herstellen en de kennis van de leerlingen weer op niveau te brengen.

In deze kwestie verliest de ondernemer het uiteindelijk van de vader. De echte uitdaging voor de komende jaren zal zijn om het onderwijs (weer) een aantrekkelijke werkgever voor ambitieuze en talentvolle mensen te maken, zodat ik mij als ondernemer in de toekomst niet nogmaals voor een dergelijke moeilijke keuze gesteld zal zien.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
 • Federico

  De ongetwijfeld goede bedoelingen ten spijt zal dit stukje de onaantrekkelijkheid van het leraarsberoep geen goed doen. Het onderwijs is niet gebaat bij het imago dat je, eenmaal voor de sector gekozen, er niet meer uit komt.

  Als ik deze mevrouw was en dit stukje las zou ik me goed het bokje voelen. Ze is zo vriendelijk geweest te gaan werken in een sector waar veel hogeropgeleiden zich verre van houden. Ze heeft zich waarschijnlijk vol enthousiasme ingezet, en na een aantal jaren werken onder haar niveau -zowel qua inhoud als qua arbeidsvoorwaarden- wil ze zich graag verder ontwikkelen. Maar wordt afgewezen om haar achtergrond als lerares. Dat is dan je beloning.

  Ik wil deze mevrouw hierbij een hart onder de riem steken, haar adviseren zich niet te laten ontmoedigen en wens haar van harte toe dat zij snel een baan vindt.

 • Zit in hetzelfde schuitje Waar wij als leerling in de jaren 70 nog vier uur geschiedenis kregen mag je nu een eindexamenkandidaat in twee uur per week naar het eindexamen begeleiden.
  Sinds twee jaar thuis. Voor het onderwijs een eigen bedrijf. Geen brieven terug dan wel intern gaat voor, of u bent overgekwalificeerd.
  Het geeft je als 48 jarige een gevoel van uitgerangeerd te zijn. Als je dan nog tot 66 moet terwijl dat alleen uit thuis zitten bestaat lijkt me dat niet het juiste uitgangspunt.
  Zelf heb ik geen oplossingen meer. Solliciteer mij drie keer in de rondte maar het leidt tot niets.

Klusman.com

Pages

The Latest

 • Kingmaker Malema
  Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com