Vandaag verschenen in het FD:



Frank de Boer

Kampioen of niet, AFC Ajax Is mijn club. De wedstrijd van afgelopen zondag in een sfeervolle Arena vormde een prachtige apotheose van een bizar seizoen.
Het begon allemaal met het pokerspel van trainer Martin Jol bij aanvang van het seizoen. De Haagse trainer dreigde met vertrek als zijn selectie niet aanzienlijk versterkt zou worden. In september, na een blamage in Madrid tegen Real, roerde club-icoon Johan Cruijff zich voor het eerst via zijn column in de krant van wakker Nederland. En in november schreef Suarez een nieuw hoofdstuk in het boek van de verruwing op de Nederlandse voetbalvelden met een beet in de hals van PSV’er Bakkal.
In de winterstop wreven de aandeelhouders van de beursgenoteerde onderneming zich in hun handen met de verkoop van topscorer Suarez aan Liverpool en middenvelder Emanuelson aan AC Milan. Het orakel uit Barcelona bleef zich ondertussen opwinden over bestuur en directie, uitmondend in een ordinaire ruzie met voorzitter Uri Coronel en directeur Rik van den Boog. Eind maart resulteerde dit conflict uiteindelijk in het aangekondigde vertek van Coronel en Van den Boog.
In al dit tumult was trainer Martin Jol in december de deur gewezen en had voormalig Ajax-speler en jeugdtrainer Frank de Boer het roer overgenomen. En wat een verademing is dat geweest.
Afgelopen week zond het PowNed programma Heilig Gras een 45 minuten durende reportage van Henk Spaan uit over de werkwijze van Frank de Boer. Ondernemers van Nederland, gooi de serie ‘De stijl van de leider’ die de Volkskrant de afgelopen maanden maakte met mannen als Jeroen van der Veer en Rijkman Groenink in de prullenbak en kijk heel goed naar het leiderschap nieuwe stijl van de begin veertiger Frank De Boer.
In de reportage van Spaan koppelt De Boer een heldere visie (ruimte maken voor spelers uit de eigen jeugd en een herkenbaar systeem hanteren) aan een nuchtere, eerlijke en waardige manier van communiceren. Gefocust op waar het om draait, zonder je af te laten leiden door randverschijnselen en bewust van je eigen beperkingen.
Ik ben diep onder de indruk van het optreden van Frank de Boer en daag hem hierbij ook meteen uit om zijn ingezette lijn stevig en kordaat door te zetten. Niet alleen op het veld, maar misschien nog wel belangrijker juist ook buiten het veld. Daar help ik hem graag bij, op wat voor manier dan ook. Zijn leiderschapsstijl zou als voorbeeld moeten dienen voor de rest van de club. Ik daag De Boer uit om het nieuwe bestuur en de nieuwe directie op te roepen om op een waardige manier leiding te geven aan de trots van de hoofdstad. Maar bovenal daag ik De Boer uit om zijn opgebouwde krediet ook te gebruiken richting de supporters van Ajax. Of het nou gaat om kwetsende spreekkoren, opheldering eisende heethoofden of uit de hand gelopen huldigingen, dat is allemaal Ajax onwaardig. Niks ten nadele van de goede bedoelingen van de ijzersterke Amsterdamse burgemeester, maar ik ben ervan overtuigd dat de sleutel naar de disciplinering van dat deel van de Amsterdamse aanhang juist ligt bij Frank de Boer.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com