Vandaag verschenen in het #FD

Ondernemer in 1 dag

Afgelopen vrijdag was het precies twaalf jaar geleden dat ik mij met twee goede vrienden aan de De Ruyterkade in Amsterdam liet registreren als zelfstandig ondernemer. Het was voor mij de eerste en ook meteen de laatste keer dat ik bij een Kamer van Koophandel binnenstapte.

Facturen voor de inschrijving van onze bv’s in het handelsregister en telefoontjes om een up-to-date uittreksel van onze inschrijving op te vragen ten behoeve van een openbare aanbesteding; Dat zijn de enige contacten die ik als ondernemer met de Kamer van Koophandel heb.
Niet voor niks deelde ik vorige week op deze plek een ietwat flauwe, maar in mijn ogen toch ook een rake typering uit door het de ‘Slaapkamer van Koophandel’ te noemen en hen op te roepen om (startende) ondernemers veel adequater te ondersteunen.

Als ik terugdenk aan dat ene bezoek aan de Kamer van Koophandel, weet ik nog dat ik met totaal andere verwachtingen daar naartoe ging. Toen ik daar binnenstapte had ik niet alleen het idee dat ik met open armen verwelkomd zou worden, maar ook dat ik daar echt, hands on geholpen zou worden. ‘Goedemorgen meneer Klusman, wat geweldig dat u zich als zellfstandig ondernemer komt inschrijven. Heeft u aan de volgende zaken gedacht?’.

Niets van dat alles. In mijn herinnering moesten wij een nummertje trekken, heel veel formulieren invullen en vervolgens was het daarna ook gewoon klaar. Ingeschreven in het handelsregister. Punt. Succes ermee.

En dat terwijl het zoveel mooier en beter kan. Ik heb het niet zo op het tegen de borst houden van je ideeën of sterker nog het meteen deponeren ervan en ik ga daarom ook niet zitten wachten tot een willekeurige Kamer van Koophandel mij belt of mailt. Ik geef hier gratis het ‘Company in 1 day’ idee weg.

Kortom, Kamer van Koophandel, huur voor een dag een grote ruimte (een rauw industriële loods in Amsterdam Noord) en zorg dat je startende ondernemers in één dag alles biedt waar je anders vaak weken over zou doen. Je komt binnen en kan aanschuiven bij een oude rot in het vak die samen met jou de laatste puntjes op de i van je businessplan zet. Je brengt tien meter verderop een bezoek aan venture capitalists, vertegenwoordigers van banken en financieel-adviseurs die je verder op weg helpen bij de eventuele financiering van je onderneming. Onderwijl laat je je bij een kleermaker een pak aanmeten, bij een designer een logo en visitekaartjes ontwerpen en bespreekt met een jurist de inhoud van je statuten. Gedurende de dag kan je masterclasses bijwonen op tal van onderwerpen en 1-op-1 ontmoetingen hebben met experts en ervaringsdeskundigen. Aan het einde van de dag ben je als startend ondernemer ineens vele stappen verder. In je zojuist aangemeten maatpak kan je ook meteen aan de slag en de Kamer van Koophandel is van een nietszeggend instituut (waar je alleen maar acceptgiro’s van krijgt) geworden tot partner in business.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
 • Anita van Ommeren

  Spijker op den kop, meneer Klusman!

 • Beste Alex,

  Ik ben het hier ZOOO niet mee eens.

  Natuurlijk is het zo dat je je als beginnend ondernemer al deze kennis moet eigen maken en dat het je ongelooflijk versterkt.

  Maar het is niet de taak van een overheidsinstelling om deze belangrijke kennis over te dragen, waarschijnlijk ook nog gratis of tegen een lage prijs (want er mag geen winst mee gemaakt worden).

  Als je dit de Kamer van Koophandel laat doen, verzwak je de beginnende ondernemer alleen maar, en werkt het uiteindelijk averechts. Het is veel en veel beter om deze kennis op de vrije markt te verwerven, met behulp van echte ondernemers die hier hun dienst van hebben gemaakt. Daar zijn verschillende redenen voor:

  – als je het de Kamer van Koophandel laat doen, geef je de ondernemer het idee dat deze kennis “gratis” is en dus niet zo belangrijk. Hij kan de adviezen makkelijk in de wind slaan omdat hij er niet een goede prijs voor betaald heeft om hem te verwerven.

  – als je het de Kamer van Koophandel laat doen, ontneem je de ondernemer de mogelijkheid om geld te investeren in zichzelf. Een verkeerd begin: zelfstandigen die investeren in zichzelf, worden veel succesvoller omdat ze die investeringen weer terug willen verdienen. Door de belangrijke kennis gratis te geven, haal je deze prikkel weg en verzwak je het ondernemerschap. Hij of zij staat nog steeds niet “in de echte wereld” waar het echt aankomt op geld verdienen en winstgevend zijn.

  – de kennis die de Kamer van Koophandel op dit gebied biedt, zal altijd van mindere kwaliteit zijn dan kennis die echte ondernemers te bieden hebben. Die moeten namelijk concurreren in de vrije markt en moeten alles uit de kast halen om hun klanten succesvol te helpen.

  – door de Kamer van Koophandel deze taak te geven, creëer je valse concurrentie met echte ondernemers. Hoe kan je staan voor succesvol ondernemerschap als je zelf de echte ondernemers oneigenlijk beconcurreert?

  Samengevat: door de kennis gratis via een overheidsinstantie te geven, verzwak je de beginnende zelfstandige ondernemer alleen maar. Veel beter is het om de zelfstandige ondernemer deze kennis op de vrije markt te laten verwerven. Dat heeft de volgende voordelen:

  – de kwaliteit van de kennis is veel beter
  – de ondernemer investeert in zichzelf en staat dus met beide benen in de “vrije markt” waar hij ook zelf in moet opereren (hij leert één van de belangrijkste ondernemerswetten: ” de kost gaat voor de baat uit”)
  – de prikkel om succesvol te zijn is veel groter
  – je leert van echte ondernemers die zelf hun bedrijf moeten runnen wat altijd beter is dan van mensen die via de Kamer van Koophandel hun kostje verdienen

  Conclusie: niet pamperen, maar in het diepe gooien, ondernemerschap is moeilijk genoeg, en zo maak je je bedrijf sneller rendabel.

 • Ha Alex,
  Ik word bijna gespamd door de KVK met workshop dit, workshop dat, masterclass, meetings etc etc. Niet op een dag, en ook niet gratis, maar ze bieden het volgens mij wel degelijk aan. Zelf ben ik te eigenwijs om het te volgen, en velen met mij waarschijnlijk, maar het aanbod ligt er wel.

  Groet,
  Anne

 • Yoram Bemer

  Mooie blog Alex, sluit ik me graag bij aan!
  @ Laura, pamperen is nooit een oplossing, dat ben ik met je eens. En dat is volgens mij ook niet aan de orde. Het is slechts een duwtje in de goede richting.
  De kvk is zoals je weet nu ook (nog) niet gratis (http://www.nu.nl/economie/2607910/geen-heffing-meer-kamer-van-koophandel.html), dus dit lijkt me juist een nuttige besteding van de veelbesproken jaarlijkse bijdrage!

Klusman.com

Pages

The Latest

 • Kingmaker Malema
  Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com