Vandaag verschenen in het #FD

Ontgroening

Fietsend door Amsterdam van de ene afspraak naar de andere, van kantoor naar het station en van de crèche naar huis is er deze periode van het jaar altijd een terugkerend fenomeen waar te nemen in de stad. Dat van de nieuwe studenten die ontgroend worden en doodvermoeid en vol nieuwe indrukken door de stad sjokken. Het heeft iets vertrouwds en het doet mij altijd weer terugdenken aan de ontgroeningen waar ikzelf de afgelopen jaren doorheen ben gegaan.

Mijn financiële ontgroening zo’n acht jaar geleden staat mij nog het scherpst voor de geest. Voor een groot en ambitieus project om de discussie onder jongeren op gang te brengen over de op handen zijnde uitbreiding van de Europese Unie had ik mijn pijlen gericht op een toenmalige overbuurman van ons kantoor. Deze overbuurman – die ik alleen kende van een vluchtige groet bij het buurtcafé in de Jordaan of aan de toonbank bij de afhaal Thai op de hoek – was (en is nog steeds) een vermaard muzikant die met een laptop vol samples en een synthesizer onder zijn arm de hele wereld over trekt om op te treden. De ene avond speelt hij voor uitzinnige jongeren op een festival in Turkije en de andere avond in een club in Estland. Hij leek mij bij uitstek geschikt om als vertrouwde en onverdachte afzender de discussie onder jongeren op gang te brengen. Op een dag trok ik de stoute schoenen aan en gadegeslagen door mijn hele kantoor, belde ik aan bij zijn studio om kennis te maken en hem te overtuigen om aan dit ‘unieke’ project deel te nemen.

De artiest zelf was snel om. Het klikte meteen tussen ons, het onderwerp lag hem na aan het hart en de ontmoeting bleek het begin van een diepe en bijzondere vriendschap. Maar eerst moest ik maar even praten met zijn manager om het allemaal agendatechnisch te regelen en de afspraken concreet te maken. Een paar dagen later zaten wij om de tafel en moest ik mijn enthousiasme over de ‘binnengehaalde vis’ financieel bekopen. Ik straalde blijkbaar in woord en gebaar overduidelijk uit dat ik koste wat kost ‘zijn’ muzikant wilde hebben voor dit specifieke project. Dat liet hij mij dubbel en dwars voelen. Verdwaasd – als een student tijdens zijn ontgroening – en een aantal pijnlijke financiële levenslessen verder sloot ik uiteindelijk het definitieve contract met de gewiekste manager.

Overigens werd het project in de maanden die volgden een groot succes en werken de gewraakte manager en ik sindsdien vaak en heel goed samen. Zelf probeer ik startende ondernemers, die bij mij aankloppen voor advies, aan de hand van dergelijke verhalen en anekdotes zo goed mogelijk te begeleiden bij dit soort financiële kwesties. Ik ben ervan overtuigd dat je als beginnend ondernemer veel meer hebt aan levenslessen uit de praktijk en af en toe een flinke ontgroening dan aan een cursus ‘Financiën voor starters’ aangeboden door de plaatselijke Slaapkamer van Koophandel.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com