Vandaag verschenen in het FD

Coaches of Industry

De afgelopen weken kan je geen krant openslaan of televisie aanzetten zonder dat het gaat over de onenigheid binnen de Raad van Commissarissen van Ajax. De Wereld Draait Door, Pauw en Witteman, Voetbal International en Nieuwsuur tuimelen over elkaar heen om het laatste nieuws uit Amsterdam te brengen. In mijn timeline op twitter komt steeds vaker het verzoek langs om vooral de hashtags (#) Cruijff en Ajax te gebruiken zodat die tweets makkelijker weggefilterd kunnen worden.

Toch houden de discussie en vooral de gebruikte argumenten ook mij erg bezig. Het anti-Cruijff kamp gebruikt veelvuldig het argument dat een goede voetballer (Dennis Bergkamp) niet vanzelfsprekend een goede coach is. Nog vaker wordt datzelfde argument van toepassing verklaard op Johan Cruijff zelf. Een uitstekende voetballer en een goede coach (Europa Cup 2 met Ajax en de eerste Europa Cup 1 met Barcelona) is geen garantie voor een briljant bestuurder.

Het pro-Cruijff kamp schuwt de discussie evenmin. Een columnist van de Gooi en Eemlander spande afgelopen weekend de kroon door de voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax Steven ten Have uit te roepen tot de ‘Grootste Rat van Nederland’. Afkomstig uit de wereld van de organisatie- en adviesbureaus zou hij ‘het spel’ tot in de puntjes beheersen en alleen maar denken in geld en fte’s, de menselijke maat volledig uit het oog hebben verloren en vooral zijn eigen belang voorop stellen.

Met deze en andere argumenten malend door mijn hoofd was ik op zijn zachtst gezegd nogal verbaasd toen ik vorige week op de radio een advertentie van adviesbureau Ernst & Young hoorde waarin met nogal wat verbaal geweld hun campagne ‘Coaches of Industry’ werd gelanceerd. Aan de hand van vijf topcoaches (oud-wielrenster Leontien van Moorsel, FC Twente trainer Co Adriaanse, voormalig volleybalcoach Joop Alberda, hockeybondscoach Max Caldas en chef de mission Maurits Hendriks) zegt Ernst & Young het beste in het Nederlandse bedrijfsleven naar boven te willen halen. Bestuursleden van Nederlandse bedrijven kunnen een dag met één van deze coaches winnen, om hun potentieel om te zetten naar nog betere prestaties. Het adviesbureau is, zo zeggen ze zelf, met deze coaches op een missie: ‘je presteert als organisatie het beste als je fysiek, maar ook mentaal en emotioneel fit bent.’

Zelf sta ik niet meteen te springen om een dag met één van deze coaches te winnen om mijn bedrijf verder te helpen. Overigens zit ik nog veel minder te wachten op het strategische organisatie- en verandermanagementadvies van Steven ten Have of één van zijn collega’s. Veel liever word ik bijgepraat door mede-ondernemers die vertellen over hun werkwijze, hun alledaagse problemen en vooral ook de strategische oplossingen die zij kiezen om verder te komen in zaken. Afgelopen zaterdag heb ik ademloos geluisterd naar het radioprogramma ‘TROS in bedrijf’ waar Daniël Ropers, de baas van Bol.com, in een interview van twintig minuten meer waardevolle dingen zei dan welke sportcoach of verandermanager mij in een volle week zou kunnen bijbrengen.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
  • Hear hear! I couldn’t agree more. Ik word helemaal gestoord van al die zogenaamde deskundigen, die van toeten nog blazen weten en in de meeste gevallen hun positie te danken hebben aan een behoorlijke dosis “vitamine R”

    Regards Charlie

Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com