Vandaag verschenen in het #FD

Vastberaden

Ruim zeven jaar geleden bezocht ik in Boston de Democratische Conventie waar senator John Kerry werd verkozen tot de kandidaat die het voor de Democraten dat jaar zou moeten opnemen tegen zittend President George W. Bush. Tijdens een sessie van de ‘swift boat veterans’ die hun steun uitspraken voor hun vroegere commandant in Vietnam raakte ik in gesprek met een zekere Paul Rieckhoff. Hij was geïnteresseerd in mijn beweegredenen om als Nederlander helemaal naar Boston te komen voor de Democratische Conventie. Het verhaal van Paul zelf bleek echter vele malen interessanter te zijn dan dat van mij.

Vier dagen voordat er twee vliegtuigen in New York de Twin Towers invlogen had Paul ontslag genomen bij de grote zakenbank J.P. Morgan op Wallstreet. Hij was van plan geweest te gaan reizen en zijn militaire reservisten opleiding af te maken, maar de aanslagen van Al Quida dreven hem naar Ground Zero waar hij maandenlang als vrijwilliger zou werken. Anderhalf jaar later vertrok Paul als infanterist naar Irak, waar hij bijna een jaar in Bagdad zou dienen als commandant van een peloton met 38 man. Gedreven vertelde hij mij dat hij daar in Bagdad zoveel meer had kunnen betekenen met reebok-schoenen en cd’s van Tupac dan alleen maar met helmen, geweren en kogelvrije vesten. Terwijl ik hem daar in Boston en later in New York uitgebreid sprak vertelde hij mij over de nieuwe missie die hij had, een belangengroepering voor (jonge) Irak en Afghanistan veteranen opzetten. De cover van het Amerikaanse weekblad Time Magazine van een maand of drie geleden doet vermoeden dat hij hard op weg is zijn doel te bereiken. Op de omslagfoto Paul met nog 4 andere vertegenwoordigers uit zijn organisatie en de veelzeggende kop: ‘hoe jonge oorlogsveteranen leiderschap in Amerika herdefiniëren.’

Toen ik afgelopen week via een facebook-linkje keek naar een werkelijk fantastische vijftig minuten durende speech van de Amerikaanse luchtmachtgeneraal Mark Welsh zag ik dezelfde heldhaftigheid en vastberadenheid die ik ook bij Rieckhoff terugzie. Cruciale eigenschappen, waar ik – niet alleen als ondernemer – heel veel van kan leren en die ik dagelijks probeer in de praktijk te brengen.

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan voegde daar afgelopen zondag als ‘gelegenheidsdominee’ tijdens de Preek van de Leek een derde even belangrijke eigenschap aan toe. Aan de hand van het Bijbelse verhaal van de barmhartige Samaritaan drukte hij zijn gehoor in een bomvolle Singelkerk in Amsterdam op het hart dat er momenten in het leven zijn waarbij het er op aankomt, dat je móet kiezen, omdat de maat vol is, omdat de barmhartigheid dat eist. En zo vervolgde hij, bewust van de setting waarin hij zich bevond: ‘kort en goed: de ergste plaats in de hel is voor diegene die in tijd van crisis aanspraak maakt op neutraliteit.’

Zo ziet u maar, militairen, burgervaders, Bijbelse verhalen en een uit 1947 daterend devies in het Amsterdamse stadswapen (heldhaftig – vastberaden – barmhartig) als inspiratie voor de hedendaagse ondernemer.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
  • lexa

    Gekke facebook- maar zo lees je nog s wat- als je tenminste je mail opent, wat ik soms dagen oversla. giater 22 november- verjaardag van JCFK- de oudkrijgsgevangene die graag mocht zeggen dat alle politiek vuiligheid was. Zou dat mij tot PSP-stemmer hebben gemaakt? Iig zie ik weinig heil in oorlogvoeren, dus dat verhaal over gympen en muziek ipv helmen en geweren spreekt me wel aan. Het verhaal over de Preek van de Leek deed me meteen aan je andere opa denken. Wel een interessante gedachtensprong van barmhartigheid naar een plek in de hel voor wie neutraal wil blijven. Geen erg barmhartige kijk op twijfelaars en wat minder moedigen trouwens.

  • lexa

    Mn eerdere commentaar was meer voor jou bedoeld dan voor het Grote Publiek, Alex- soms bedenk ik te laat hoe facebook ook alweer werkt- sorry.

Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com