Vandaag verschenen in het #FD:

Hooligans

Einde vorige week vierden wij met ons hele kantoor kerst. Dat deden we zoals ieder jaar met een overheerlijk diner bereid door de broer van één van onze medewerkers van het allereerste uur. Natuurlijk was er voor iedereen een prachtig kerstpakket dat met zorg samengesteld was door mijn compagnon Erik en onze vaste vormgevers. Na de vierde gang was er de kersttoespraak, uitgesproken door een nieuweling in het bedrijf met een even prachtige bespiegeling op het afgelopen jaar als een stereotypering op het kantoor en iedereen die daaraan verbonden is.

En toen ineens was daar een kleine rimpeling in de verder uiterst harmonieus verlopen en buitengewoon geslaagde avond. Na twaalven werd hier en daar een sigaret opgestoken, tot ongenoegen van weer een paar anderen. Opmerkingen van ongenoegen werden niet voldoende opgepikt en het roken ging door. De volgende ochtend raakte ik in discussie met één van de mensen die zich gestoord had aan het gerook en die mij, terecht, verweet dat ik ‘met de vuist op tafel had moeten slaan’ en leiderschap had moeten tonen.

In zekere zin sloot ‘sigaret-gate’ naadloos aan bij een tweetal discussies die tijdens het kerstdiner woedden. Eén over het incident met de Ajax-hooligan Wesley en AZ-doelman Esteban en de ander over de financieel totaal uit de hand gelopen verbouwing van het Groninger Museum. In beide discussies vielen de woorden verantwoordelijkheid en leiderschap veelvuldig.

De enige die bij Ajax – AZ direct na het incident echt leiderschap toonde was trainer Gert-Jan Verbeek. Hij nam voor het oog van camera’s en publiek zijn spelers uitdrukkelijk in bescherming en stuurde hen resoluut onder de douche. Maar wat vooral opviel was het gebrek aan verantwoordelijkheid van de kant van de tegenstanders. Uit angst voor juridische of erger nog financiële gevolgen verschuilden de verantwoordelijken bij de N.V. Ajax, financieel directeur Jeroen Slop en technisch directeur Danny Blind, zich achter nietszeggende one-liners in plaats van in de meeste felle bewoordingen afstand te nemen van het gedrag van deze zogenaamde supporter en pal achter het besluit van trainer Verbeek te gaan staan.

Bij de problemen van het op het randje van een faillissement verkerende Groninger Museum zijn de termen verantwoordelijkheid en leiderschap misschien nog wel verder te zoeken. Ligt de schuld nou bij de slapende Raad van Toezicht van het museum of bij de vorige week tot opstappen gedwongen directeur Kees van Twist. In mijn optiek had de Raad van Toezicht met zwaargewichten als oud-Wegener topman Houwert en oud-minister d’Ancona veel meer leiderschap moeten tonen en veel eerder de teugels bij directeur Van Twist aan moeten trekken. Tegelijkertijd is het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel van directeur Van Twist schrijnend en vormt een slapende Raad van Toezicht geenszins een argument voor zijn falen.

Op Kerstavond klonk er opeens een ander geluid. Ademloos heb ik drie uur lang zitten luisteren naar een marathoninterview op radio1 met de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher. Leiderschap en verantwoordelijkheidsgevoel gekoppeld aan een verhaal over de toekomst van Amsterdam en zijn inwoners en gespeend van nietszeggende politieke statements stuurden mij uiteindelijk met een gevoel van hoop en vertrouwen de kerstdagen in.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com