Vandaag verschenen in het #FD

Vreemdeling

Op vrijdag-middag na afloop van de wekelijkse ministerraad stroomt mijn mailbox altijd vol met e-mails van de Rijksvoorlichtingsdienst waarin daadkrachtig door het Kabinet genomen besluiten met de wereld gedeeld worden. Afgelopen vrijdag was niet anders dan andere vrijdagen en een een breed palet aan besluiten kwam via de mail tot mij. Van het verrassende ‘Kabinet versterkt vertrouwen op woningmarkt en verlaagt overdrachtsbelasting’ tot het wenkbrauwen fronsende ‘Rittenadministratie politieauto’s afgeschaft’. Mijn oog viel echter op de e-mail met als titel ‘Terugkeer vreemdelingen stevig aangepakt’, een verklaring dat de ministerraad op voorstel van minister Leers voor Immigratie en Asiel had ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van een brief over het terugkeerbeleid. De retorische gaven waar het kabinet Rutte toch al in uitblinkt komen ook in deze e-mail uitbundig naar voren, met ronkende zinnen als ‘Het kabinet gaat onderzoeken of het mogelijk is de kosten die de overheid maakt voor de terugkeer, te verhalen op de vreemdeling’ en ‘Voor gezinnen met minderjarige kinderen die nog niet zijn vertrokken, wordt de opvang versoberd.

Terwijl ik de inhoud van de brief van minister Leers aan de Tweede Kamer langzaam op mij laat inwerken gaan mijn gedachten uit naar Diane. Sinds wij een half jaar geleden verhuisd zijn vanuit de grachtengordel naar Amsterdam-Noord is zij de nieuwe oppas van mijn twee zoontjes geworden.
Maar tot haar en ons grote verdriet is Diane zo’n vreemdeling die, als het aan het kabinet ligt, zo snel mogelijk dient terug te keren naar haar West-Afrikaanse geboorteland dat zij als klein meisje al zo’n 15 jaar geleden aan de hand van haar ouders verliet.

Het treurige is dat het helemaal niks uitmaakt dat zij hier in Nederland haar VWO-diploma heeft gehaald, momenteel bezig is met een HBO vervolgopleiding of dat zij met verschillende baantjes volledig in haar eigen levensonderhoud voorziet. Dat haar ouders, opgejaagd, Nederland hebben verlaten en dat Diane sinds haar vertrek nooit meer is terug geweest naar haar geboorteland of dat zij in niks verschilt van haar blanke Nederlandse studiegenoten, het maakt allemaal niks uit.
Laat staan dat het verschil maakt dat we goed opgeleide vrouwen als Diane over een paar jaar hard nodig hebben in onze vergrijzende samenleving. Diane is hier simpelweg niet welkom.

Ik kan mijn oudste zoon van vier niet uitleggen waarom Diane uit Nederland moet vertrekken. En daarom ga ik actie voeren om het kortzichtige vreemdelingenbeleid van minister Leers en het kabinet te veranderen. En als dat niet lukt, ga ik actie voeren voor Diane, om zoals bij de Afghaanse Sahar gelukt is, minister Leers een uitzondering te laten maken voor haar. En als dat niet werkt daag ik minister Leers uit om op vrijdag in plaats van in de ministerraad te zitten op het schoolplein van mijn zoon (met een Swahili voornaam, een vader geboren in Zambia en een grootvader geboren in Indonesië en voor je het weet ook gelabeld als ‘vreemdeling’) aan hem uit te leggen waarom Diane daar niet meer op hem staat te wachten.

Alex Klusman
Eigenaar BKB | Het Campagnebureau
Twitter: @AlexKlusman

Share →
 • Judith Fischer

  Hear hear!

 • ruth

  Mijn steun heb je!

 • *present*

 • Dirk

  En dat terwijl de Braziliaanse FC Twente-speler Douglas Franco Teixeira ogenschijnlijk gemakkelijk de Nederlandse nationaliteit krijgt: http://bit.ly/rsTg9C

 • Sas

  Noteer mij maar vast, mijn steun heb je. We zijn volkomen van god los in dit land, ik buig niet mee voor de PVV!

 • Pingback: Tastbaar | Klusman.com()

Klusman.com

Pages

The Latest

 • Kingmaker Malema
  Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com