Kunstgras & yoghurtijs

Vorige week organiseerden wij voor de KNVB een heuse social media kick-off. De grootste sportbond van Nederland is zich bewust van het feit dat haar ruim 1,2 miljoen leden verwachten dat zij niet langer alleen maar via traditionele media met hen communiceren. Daar in Zeist is al een aantal cruciale stappen gezet. De persvoorlichters communiceren allang niet alleen meer via persberichten met de sportjournalisten, maar bedienen zich al enige tijd van het Twitter account @KNVBpers. En de directeur van de voetbalbond is inmiddels zelf ook aan het twitteren geslagen

Onderdeel van de kick-off vorige week was een verhaal uit de praktijk van voormalig topschaatser en commissaris van de nieuwbakken eredivisionist FC Zwolle Erben Wennemars. Wennemars deed in een gloedvol betoog de koudwatervrees die er bij velen toch nog steeds geldt als het gaat om het belang van social media af als een achterhoedegevecht. De argumenten tegen het al te serieus nemen van het gebruik van Twitter en Facebook vergeleek hij met die tegen het gebruik van kunstgras in het betaald voetbal. Mensen die beweren dat je toch echt het papier in je handen moet voelen en de drukinkt moet kunnen ruiken maken dezelfde misrekening als de tegenstanders van kunstgras die beweren dat voetbal alleen voetbal is als je het gras kan ruiken.

Wennemars gebruikte het geweldige voorbeeld van zijn zoontje dat van hem het schaatstalent heeft meegekregen, maar voetballend niet bij de top hoort. De voetbalclub in Dalfsen waar Wennemars woont beschikt over een hoofdveld met kunstgras waar alleen de selectie-elftallen gebruik van mogen maken. De overige teams spelen hun wedstrijden op één van de bijvelden, waar gewoon nog echt gras ligt. En iedere week weer komt de kleine Wennemars in tranen thuis, want hij heeft weer niet op kunstgras mogen spelen. Zie hier het antwoord op de koudwatervrees bij het gebruik van social media.

Als afsluiting van zijn verhaal deelde Wennemars aan alle aanwezigen een kuipje biologisch yoghurtijs uit. Op het kuipje is Erben Wennemars afgebeeld, niet in schaatspak maar in boeren outfit met daarboven de naam Erbens natuurijs. De opbrengsten van de verkoop gaan naar het Jeugdsportfonds, dat ervoor zorgt dat alle kinderen in Nederland de mogelijkheid krijgen om te sporten. Maar waarom dan ijsjes? Nou simpel zo lezen we op de website: Erben is ex- schaatser en stond al van jongs af aan elke winter op het ijs achter de familie-boerderij in Dalfsen. En als het niet vroor dan hielp hij zijn vader met het melken van de koeien. Erben is dus gek op ijs. IJs om op te schaatsen en lekker ijs om op te eten. Maar dan wel zonder gedoe en poespas. Natuurlijk dus. Daarom is Erbens Natuurijs lekker én biologisch.

 

Maar het allermooiste is dat de verkoop van het ijs loopt als een tierelier. De ijsjes zijn zelfs al te koop bij de Albert Heijn en dat alles zonder ook maar één cent advertentiekosten. Alle publiciteit gaat namelijk via social media.

Is naar analogie van het verhaal over het ruiken van het gras hier ook het einde van betaalde publiciteit in zicht?

Share →
 • Bas

  Ehm, zonder één cent reclamekosten? Dat enorme billboard aan de A28 in Zwolle was vast niet gratis…

 • Leuk verhaal, alleen zitten er een paar missers in. Ten eerste is het hoofdveld in Dalfsen geen kunstgras, maar gewoon echt gras. Het naastgelegen veld is kunstgras waar juist de overige teams en ‘s-ochtends met name de jeugd zijn wedstrijden afwerkt. De selecties spelen (nog) op echt gras.

 • Alex Klusman

  Ik geloof je meteen, maar het verhaal werd mij zo door Erben Wennemars verteld. Dank voor je reactie. Alex

 • Alex Klusman

  Beste Bas, daar zag ik inderdaad op Erben z’n twitterstream een plaatje van. Ik ga uitzoeken hoe het met die kosten zit. Groet, Alex

 • Alex Klusman

  Check: dit antwoord kreeg ik via twitter: Hi @AlexKlusman onze vrienden @Interbest hebben het billboard geschonken ivm het #jeugdsportfonds. Van je vrienden moet je het hebben!

Klusman.com

Pages

The Latest

 • Kingmaker Malema
  Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com