Nooit eerder werd één van mijn tweets zo vaak doorgestuurd (geretweet) als bovenstaande met als hashtag #boterophethoofd. De tweet ging natuurlijk over de discussie die vorige week losbrandde over de vraag of onze Nederlandse politici het EK voetbal in de Oekraïne volgende maand dienen te boycotten. Het deed mij terugdenken aan een campagne die wij in 2008 voerden in aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing om aandacht te vragen voor het lot van de Tibetanen.

Alsof het lot het zo wilde werd ik afgelopen weekend verrast door een bezoek van de Tibetaanse boeddhistische monnik Tolku Sonam Choedup Rinpoche. Deze hoge lama kwam bij mij thuis langs om ons te bedanken voor een kleine donatie die we een paar jaar geleden aan de wederopbouw van een door de Chinezen verwoest Tibetaans klooster (met bijbehorende onderwijs- en gezondheidszorgvoorzieningen) hadden gedaan.

Journalist Kustaw Bessems sprak op diezelfde dag, bevrijdingsdag, een prachtige lezing uit onder de titel: ‘Voor een vrijheid die te ver gaat.’ Die avond nog plaatste ik een kort berichtje met foto van de lama en link naar de lezing van Bessems op mijn Facebook-pagina. Al snel volgden de eerste ‘likes’ en reacties. Het meest verbaasd was ik door de hier volgende reactie die mij deed terugdenken aan onze Tibet-campagne in 2008.

 

Ik begreep het gebruik van het woord gratuite van deze Facebook-vriend eigenlijk niet, maar kreeg wel meteen weer de brandende behoefte om de barricaden op te gaan. In 2008 deden we dat al eens met een uitgekiende mediastrategie om aandacht te vragen voor het lot van het onderdrukte Tibet. We brachten met een groep journalisten een bezoek aan de dalai lama in Dharmsala, we kaapten de Giel-mobiel van 3FM dj Giel Beelen en scoorden een nummer 1 hit met een speciale Tibet-singel.

Maar belangrijker nog was dat we met die uitgekiende strategie de Tweede Kamer wisten te bewegen tot een uitnodiging aan de dalai lama om een bezoek aan het Parlement te brengen.

Uiteindelijk bleek de koopman het in 2008 in Nederland echter van de dominee te winnen. Maar dankzij het verhaal van Bessems en het bezoek van Tolku Sonam lonken de barricaden weer.

Wie doet er mee?

 

Share →
  • Hans

    God kerel wat kan je toch inspirerend schrijven, en ja natuurlijk doe ik mee …. en wat gaaf “Ticket For Tibet” weer eens te hoor … traantjes ..

Klusman.com

Pages

The Latest

  • Kingmaker Malema
    Het stof van de gemeenteraadsverkiezingen van twee weken geleden is in Zuid-Afrika […]

More

© 2012 Klusman.com